Ga naar hoofdinhoud

Energieneutraal in staalframe

OK HUIS is gevraagd om een 12 tal Energieneutrale woningen te gaan ontwikkelen in Meerstad. Meerstad lig tussen de gemeentes Groningen en Slochteren. OK HUIS is een onderneming die zich bezig houdt met het bouwen van energiearme woningen.

Staalframe

OK HUIS past staalframe als basis toe omdat dat eenvoudigweg het beste is wat de bouwmarkt op dit moment heeft te bieden. In samenwerking met Architect Willem van  Eys is een serie woningen ontworpen. Uniek aan dit energieneutrale concept is het feit dat de potentiele koper zelf de grootte en een deel van het aanzicht van de woning mag meebepalen. Tot nu toe werden dit soort woningen op de tekentafel volledig uitgewerkt en kant en klaar gepresenteerd. Door het toepassen van een flexibel bouwsysteem kunnen daar eenvoudig en zonder veel meerkosten wijzingen worden aangebracht.

Het toepassen van het 100 % recyclebare Staalframe zorgt voor een erg duurzaam gebouwde woning. Organisaties als Build with CaRe, Gemeentes Groningen Slochteren en Ecofys kijken over de schouder mee om te zien of de zaken in de praktijk ook werken. Het gehele systeem inclusief opwekking van energie kan door diverse partijen op afstand worden gevolgd. Zoals reeds vermeld mag de bewoner ook de gevelafwerking zelf bepalen. Zo kan er o.a. worden gekozen uit bijvoorbeeld een gevelstucksysteem, een steenachtig uiterlijk of een houten aanzicht. Alle zaken zijn vooraf in de welstands commissie vastgelegd.

Isolatielaag

De techniek van het bouwen met staalframe leent zich uitstekend voor het toepassen in woningbouw. De constructieve holle wand wordt meegeïsoleerd en zo ontstaat een eerste isolatielaag, welke wordt gevolgd door de buitenisolatie. Dat is meestal en harde PIR of XPS isolatie. Ook het toepassen van andersoortige isolaties is mogelijk. Staalframe onderscheidt zich van een andere hollewand systemen als bijvoorbeeld houtskeletbouw door de grote sterkte welke met staal kan worden bereikt. De vloeren spelen daarbij een speciale rol. Nieuwe ontwikkelingen daarin creëren moegelijkheden om grote diameters ventilatiebuizen toe te passen zonder afbreuk te doen aan de sterkte van de liggers. Deze (standaard aangebrachte ) grote openingen maken het ook moegelijk om rioolafvoer door te vloer te “slepen”. Zo ontstaat maximale ontwerpvrijheid voor de bovenliggende verdiepingen.

Aanvullende gegevens

Ontwerper Architect Willem van Eys
Bouwconcept OK Huis Energieneutrale bouw
Aannemer FM Bouw
Installaties WE Projects
Bouwjaar 2011
Vloeroppervlakte en inhoud 190m2 en 600m3 netto
Type Vrijstaand, 6 kamers en leefzolder
Vraagprijs vanaf 399.000,- v.o.n.
EPC waarde 0
PV cellen 55 m2
Zonneboiler Nefit Solarline 2-110
Warmtepomp Afpha Innotec type SWC 60/HK
Verwarming Lage temperatuur vloerverwarming
Ventilatie Orcon HRC 400 balansventilatie met warmteterugwinning
Kozijnen Kunststof Uk 0.9
Glas Triple (driedubbel) Ug 0.6, bij lage ramen Ug 0.8.
Wandisolatie 1 Binnenspouwblad voorzien van 140 mm Minerale Wol WLG 0.035
Wandisolatie 2 bij gevelstucksysteem; systeem EPS RC 6,0 kw/m2
Wandisolatie 3 bij steenstripsysteem; CDS met Rockwool RC 6,0 kw/m2
Dakisolatie PIR 6,0 kw/m2
Vloerisolatie RC 4,0 kw/m2
Kierdichting volgens QV 10 (infiltratiegraad 37,22 liter lucht per uur per m2)
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Energieneutraal in staalframe

 • petervanderlichte

  Wat ik verder volledig mis, is de balans tussen energieneutraal en ventilatie. Energieneutraal heeft te maken met geld en ventilatie met gezondheid.

 • petervanderlichte

  De ontwikkeling van het energieneutraal maken van deze woningen d.m.v. zonne-energie, komt volledig uit mijn koker. Hierover is destijds veelvuldig contact geweest met OKHuis, gemeente groningen en mij en is alles op papier toevertrouwd. Het is spijtig te moeten constateren dat business, het mens zijn overstijgt.

 • De woningen uit het artikel zijn een gezamenlijke ontwikkeling van OK Huis en FM Vastgoed BV. Beide organisaties hebben hun krachten gebundeld in de ontwikkelcombinatie Meeroeverslaan BV. FM Vastgoed bezit een meerderheidsbelang en is tevens penvoerder.
  FM Vastgoed speelt een voortrekkersrol in de ontwikkeling van de energieneutrale woningen aan de Meeroeverslaan (13 stuks ipv 12) te Meerstad Groningen.

  De woningen worden gerealiseerd door FM Bouw Bv,
  een zusteronderneming van FM Vastgoed.
  Wellicht kunt u, voor een volledig beeld, deze informatie nog vermelden?
  Bij voorbaat dank.

  Met vriendelijke groet,

  FM Vastgoed BV

  Frank van Herk
  Directeur

  Met vriendelijke groet,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *