Ga naar hoofdinhoud

Energieverbruik gebouwen vanaf 2020 bijna 0


Nieuwe gebouwen mogen vanaf 2020 bijna geen energie meer verbruiken en de energie die nog nodig is, moet uit duurzame bronnen komen. Dat schrijft nieuwe Europese wetgeving voor. Ook voor het energielabel staan veranderingen op stapel, per eind 2012.

Zo moeten lidstaten gaan handhaven op energielabels en sancties opleggen wanneer die er niet zijn. Tot nu toe stelt maar ongeveer 15 procent van de huizenverkopers een energielabel op. Dat zou onder meer komen omdat er geen sancties zijn voor het niet hebben van een label. Ook moet de kosteneffectiviteit van energiebesparende maatregelen worden vermeld.

Renovatie
Een andere wijziging is dat lidstaten vanaf 2013 energieprestatie-eisen moeten vastleggen voor bestaande gebouwen die een ingrijpende renovatie ondergaan. Tot dusver gelden dergelijke eisen behalve voor nieuwbouw alleen voor renovatie van gebouwen die groter zijn dan 1000 m2.

Verder moeten lidstaten over een aantal jaren eisen stellen aan technische gebouwsystemen (zoals verwarming-, warm tapwater- en airconditioningsystemen) en is een periodieke keuring van verwarming- en airconditioningsystemen vereist.

EPBD
Een en ander is het gevolg van een herziening van de EPBD (Europese richtlijnen voor energiebesparing in de gebouwde omgeving). De huidige wetgeving op dit gebied ging van kracht in 2006. Meest belangrijke onderdeel destijds was de invoering van het energielabel voor woningen en gebouwen.

De Europese lidstaten moeten de nieuwe richtlijn binnen 2,5 jaar implementeren. Het programma EGO van Agentschap NL voert de implementatie uit in Nederland voor het ministerie van VROM/WWI.

(Bron: AgentschapNL)

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.