Ga naar hoofdinhoud

Energieverlies Amsterdamse daken in kaart


Amsterdam heeft als tweede gemeente in Nederland het energieverlies via daken in kaart gebracht. De resultaten zijn te zien in de dakscan van Amsterdam. De kaart geeft woningcorporaties, particuliere huiseigenaren en de gemeente gericht informatie over warmteverlies via hun daken. Er zijn zes nachtvluchten uitgevoerd om de stad in beeld te brengen. Een infraroodcamera, ingebouwd in een vliegtuig, bepaalde de temperatuur van de daken. Temperatuurverschillen kunnen duiden op energieverlies via het dak.

Warmteverlies via daken
De Dakscan is uitgevoerd door Dakwacht, op initiatief van Ymere en in opdracht van alle corporaties en de gemeente Amsterdam. Het is het eerste klimaatproject dat deze partijen gezamenlijk initiëren en financieren en daarmee een unicum.
De dakscan levert inzicht in warmteverlies via daken en geeft aan waar corporaties, huiseigenaren en de gemeente gericht onderzoek kunnen doen om de juiste maatregelen te nemen. Naar schatting gaat bij gebouwen 30% van de warmte verloren via het dak. Daarentegen zijn daken wel het eenvoudigste deel van het gebouw om te isoleren, tegen relatief lage kosten.

Bewustwording en prioriteiten
Op de eerste plaats is dit project bedoeld om bewustwording te creëren. De scan laat zien in welke mate er in een gebouw of woning sprake is van warmteverlies maar geeft geen zicht op de oorzaak. De woningcorporaties zullen de gegevens meenemen bij de meerjarenonderhoudsplanningen waarin meerdere energiegegevens – zoals energielabels en energiegebruikgegevens – worden meegewogen. De gemeente krijgt op deze wijze ook aanvullende informatie over de eigen gebouwen. Ook particulieren kunnen via deze dakscans hun eigen woning of pand bekijken.

Energiebesparende maatregelen
De helft van het totaal aantal woningen (390.000) in Amsterdam is een sociale huurwoning. De dakscan is daarmee voor de corporaties een belangrijk middel in de aanpak van energiebesparende maatregelen in het woningbestand. Naast gegevens over de energielabels, de staat van onderhoud van de woningen en gegevens over het energiegebruik, is de dakscan een belangrijk middel om meer doelgericht prioriteiten te stellen in de onderhoudsplanningen. De dakscan geeft inzicht in complexen waar nader onderzoek naar dakisolatie gericht kan plaatsvinden.

  • Neem een (proef)abonnement op het vakblad Bouwwereld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *