Ga naar hoofdinhoud

Excursie daglichtwoningen Amsterdam


Wie het effect van uitgekiende daglichtconcepten in woningen wil ervaren, kan op donderdag 30 september mee op excursie naar een drietal fascinerende daglichtprojecten in Amsterdam. Op het Steigereiland voert de excursie naar het woonhuis van Rocha Tombal Architecten en de galeriewoning van Tom Bergevoet. Ook woningcomplex Crystal Court van Tangram Architekten ligt op de route.

De woningen die bezocht worden, waren genomineerd voor de Daylight Award 2010.

Huis IJburg – Rocha Tombal Architecten
Het daglicht speelt een artistieke rol in dit project van Ana Rocha en Michel Tombal, wat goed te zien is op de prachtige foto’s van Christian Richters.

Volgens één van de juryleden van de Daylight Award is de woning zo ontworpen dat de bewoners als het ware steeds naar het daglicht toelopen. Bijvoorbeeld in het trappenhuis, waar een strook in het dak zorgt voor een aangename en richtinggevende daglichttoetreding. Lopen naar het licht, wie wil dat niet?

Galeriewoning – Tom Bergevoet Architecture
Kavel R205, ofwel de galeriewoning van Tom Bergevoet op het Steigereiland, valt op omdat de woning als het ware één groot communicerend vat is. Op de bad- en slaapkamer na, staan alle ruimtes met elkaar in verbinding. Het daglicht bereikt nagenoeg elke ruimte in de galerie en woning. Het contrast tussen de donkere en de lichte ruimtes wordt hierdoor benadrukt. De daglichttoetreding is duidelijk ontworpen met de woonfuncties van de verschillende ruimtes als leidraad.

Crystal Court – Tangram Architekten
Dit complex van Bart Mispelblom Beyer en Charlotte ten Dijke bestaat uit enkele “stapels” woningen, verbonden door een imponerend atrium, waarin groen en glas een grote rol spelen. Door een goed overwogen manier van stapelen zijn er tussen de woningen allerlei doorkijkjes gecreëerd, waardoor er ruim zicht is op het park en het daglicht van veel kanten binnenvalt. De lichtval in het glasoverkapte atrium vond de jury zeer indrukwekkend.

Het vervoer van en naar Crystal Court vindt plaats per bus. Terug op het Steigereiland, zullen de verantwoordelijk architecten een korte presentatie geven over hun projecten en de speciale aandacht voor daglicht. Dit vindt plaats in de Kasstoor aan de Pedro de Medinalaan. De middag wordt afgesloten met een informele borrel in het Design Café aldaar. De organisatie is in handen van Stichting Living Daylights en VELUX Nederland.

Datum: 30 september
Aanvang excursie: 13:00u (scherp)
Ontvangstlocatie: Huis IJburg, Cornelis Zillesenlaan 90, 1086 ZK Amsterdam
Einde excursie: 18:00u
Kosten: € 25 (€ 0 voor donateurs Stichting Living Daylights)

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.