Ga naar hoofdinhoud

Experts gezocht voor Europese norm

De Nederlandse normcommissie Verlichting en de subwerkgroep Daglichtopeningen zijn op zoek naar experts die hun medewerking willen verlenen aan de ontwikkeling van een Europese norm voor daglichtopeningen in gebouwen.Tijdens de jaarlijkse vergadering van de ‘Technical Committee’ 169 Light and Lighting van het Europese normalisatie-instituut CEN op 1 oktober 2008 bij NEN, is besloten tot de ontwikkeling van een dergelijke norm. Hiervoor wordt een subwerkgroep geformeerd.

De norm heeft betrekking op het ontwerp van gebouwen, met name kantoren. De norm behandelt alle openingen die bedoeld zijn om daglicht door te laten. Denk aan ramen die licht doorlaten op een werkplek.

Dit jaar van start
Het initiatief voor deze resolutie is genomen door de leden van de subwerkgroep Daglichtopeningen. Deze subwerkgroep is onderdeel van de Nederlandse normcommissie Verlichting. Het is de bedoeling om in 2009 met deze Europese subwerkgroep van start te gaan.

De onderwerpen van de ‘resolutie 188’ zijn: wat zijn de minimale en maximale afmetingen voor binnenkomend daglicht, welke methoden zijn er voor het berekenen van de daglichtprestatie in gebouwen en welke eisen kunnen worden gesteld aan daglicht op het werk?

Daglicht is immers van invloed op het welbevinden van mensen. Dit initiatief tot Europese normontwikkeling is een grote stap te noemen, gezien de grote variëteit in daglichtverschillen in Europa. De norm heeft potentieel een grote reikwijdte.

Voor wie?
Om deze resolutie tot een succes te maken is de Nederlandse normcommissie Verlichting en de subwerkgroep Daglichtopeningen op zoek naar experts die hieraan graag hun medewerking verlenen. Denk aan partijen die gebouwen ontwerpen, zoals architecten en overheden die de ontwerpen toetsen. Ook experts uit de wetenschap en van onderzoeksinstellingen zijn gewenst.

Meer informatie of aanmelden
Wilt u informatie of zich aanmelden, neem dan contact op met Wiene Wijnstra, Normalisatie-adviseur, secretaris van de Nederlandse normcommisie verlichting en secretaris van de subwerkgroep Daglichtopeningen, telefoon (015) 2 690 322 of e-mail [email protected]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.