Ga naar hoofdinhoud

Faculteit boven monumentale techniekhal

De nieuwe faculteit Wiskunde en Informatica van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) komt bovenop de monumentale techniekhal uit 1959. In het complex komen ook de contrale studentenvoorzieningen, waaronder de nieuwe bibliotheek.

Ector Hoogstad Architecten integreerde beide tot één complex: het voorzieningengebouw komt in de techniekhal, erboven komt de nieuwe faculteit.

Constructie
De impact van de nieuwe faculteit op de bestaande hal zal minimaal zijn. De constructie van de faculteit en die van het souterrain werken namelijk samen. Slechts twintig heel ranke kolommen steken als kleine cocktailprikkers door de bestaande constructie.

In het nieuwe souterrain worden ook de gebouwinstallaties weggewerkt. Deze zorgen op een milieuvriendelijke manier dat de temperatuur in de transparante hal altijd aangenaam is.

Integratie
Een deel van de zogenoemde W-Hal, van de hand van Sjoerd van Embden, wordt straks opengewerkt tot een overdekt, openbaar plein. In de rest van het monumentale gebouw komen onder meer de universiteitsbibliotheek met zo’n 800 studieplekken.

Onder de hal wordt daarvoor een nieuw souterrain gebouwd, erbóven komt de vijf verdiepingen tellende faculteit Wiskunde en Informatica. De integratie van bestaand en nieuw is het centrale thema in het ontwerp van Joost Ector.

Herbezinning
“Aanvankelijk hebben we de TU/e geadviseerd om te kiezen voor volledige nieuwbouw”, zegt Ector, zelf oud-student van de universiteit. “Binnen het toenmalige budget was hergebruik namelijk geen realistische optie. De beroering die ontstond over dreigende sloop van de W-Hal bracht de universiteit tot een herbezinning van de uitgangspunten voor de opgave.

Uiteindelijk hebben we met dit ontwerp alle partijen, waaronder monumentencommissie, gemeente en universiteit, weten te overtuigen.”

Campus2020
Het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten wordt letterlijk en figuurlijk het hart van Campus 2020. Zo voert de zogenoemde ‘groene loper’, het centrale element in het nieuwe masterplan van de universiteit, door het centrale, overdekte plein van de vernieuwde W-Hal. De totale investering in Campus 2020 bedraagt 200 miljoen euro.

De presentatie van het project is ook het officiële begin van de bouw van Campus 2020, het stedenbouwkundig masterplan van de universiteit. De bouw van de faculteit begint binnen een jaar, de oplevering is eind 2011.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *