Ga naar hoofdinhoud

Filigraan net van gewapend beton draagt toren

Tijdens de bouw van de toren werd de PERI UP steiger aan de buitenkant voortdurend aangepast

De Prosta Tower in het stadscentrum van Warschau met zijn markante beton- en glasgevel, laat hoogwaardig zichtbeton zien. Met behulp van een complete bekistings- en steigeroplossing had de aannemer maar 11 maanden nodig om de ruwbouw te voltooien.

Het centrum van de Poolse hoofdstad Warschau heeft er een nieuw architectonisch hoogtepunt bij. De Prosta Tower is niet uniek door zijn hoogte (70 m) of vorm. Het is de gevel van het gebouw die de kantoortoren zo bijzonder maakt. Deze bestaat uit glas en ruitvormig gewapend, perfect afgewerkt zichtbeton. De filigraan voorgevel van gewapend beton neigt zowel voor- als achterover en ligt als een net over de glazen gevel. De betonconstructie heeft eveneens een dragende functie.

Architectonische en logistieke uitdaging

Het team van aannemer Warbud stond voor een grote uitdaging. Enerzijds moest de complexe betonnen structuur nauwkeurig vormgegeven worden. Hierbij moest rekening gehouden worden met het hoge wapeningspercentage en een bekistingsdruk van 90 kN/m².

Anderzijds moest de logistiek nauwlettend afgestemd worden op de bouwvorderingen, omdat de locatie midden in het centrum geen mogelijkheden gaf voor een opslagplaats en er bovendien maar één kraan op de bouwlocatie geplaatst kon worden. Daar kwam nog bij dat het bovenaanzicht en de doorsneden van het gewapend beton per etage anders waren.

Nauwkeurig op elkaar afgestemd

In nauw overleg met de aannemers, heeft PERI Engineering Polen een op maat gemaakte bekistings- en steigeroplossing uitgewerkt, waarbij volledig voldaan werd aan alle gestelde eisen. Door middel van proefstorten, wist het zichtbeton-team de combinatie van bekistings-, steiger- en betontechnologie al op voorhand op elkaar af te stemmen. Dit bracht optimale resultaten en leidde tot een versnelde bouwvoortgang zonder nadelige effecten, waardoor een nabehandeling van het oppervlak niet nodig was.

Speciale bekisting vervaardigd uit systeemdelen

Bij de bouw van de gewapende voorgevel werd TRIO Paneelbekisting als basis gebruikt: prijstechnisch interessant en bovendien eenvoudig en snel te monteren met bekistingshoogtes van 3,60 m. Een extra bekistingsplaat zorgde voor mooi afgewerkte, bijna naadloze betonoppervlakken. Hiervoor werden bij voorkeur Fin-Ply Maxi bekistingsplaten ingezet. Door de speciale opbouw van de elementen en door de lastverdelende profielen kon het centerpenraster bepaald worden zonder centering door het beton.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Filigraan net van gewapend beton draagt toren

  • Jaap van den Bosch

    Ziet er best wel mooi uit als gevel, is weer eens wat anders, maar voor de constructeurs onder de lezers, hoe werkt zoiets nou, en dan bedoel ik in het artikel geeft men aan dat die buiten betonconstructie ook een dragende functie heeft, en dat is bij die foto’s ook wel waarneembaar, en lijkt ook op vaste starre verbindingen, de rest van de constructie draagt dus binnen, met name somers, als de zon er op staat, dan zal neem ik aan die betonconstructie buiten gaan werken, met die hoogte van 70 meter, maar binnen niet, dat geeft dan lijkt mij de nodige spanningen, is dat redelijk oplosbaar??, of denkt men daar in Polen anders over.?
    En bouwfysisch, je ziet bij die knoop punten behoorlijke klompen beton van buiten naar binnen doorlopen, het zijn niet een paar nokkies met isolatie er tussen, dus zal behoorlijk moeten worden af geisoleerd om geen koude bruggen te krijgen, maar dat is wel werk, maar het zou lijkt mij kunnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.