Ga naar hoofdinhoud

Finalisten NET-Trofee bekend


De energiezuinige sporthal in Wijchen, de Haagse Hogeschool in Delft en passiefhuis-rijtjeswoningen in Roosendaal maken woensdag kans op de NET-Trofee. Deze prijs, een initiatief van het ministerie van VROM, is dé landelijke prijs voor energiezuinig wonen en werken en wordt jaarlijks toegekend aan een initiatief dat uitblinkt in een energiezuinige aanpak.

Nominaties
De gemeente Wijchen realiseerde een sportzaal die minimaal 40% zuiniger is dan vergelijkbare sporthallen, dankzij een geavanceerd gebouwbeheersysteem. De wensen van de gebruikers van de sporthal (o.a. scholen, verenigingen) worden geprogrammeerd en in werking gezet door de elektronische sleutel die iedere gebruiker krijgt. Doordat gebruikers niet meer verlichting, verwarming, ventilatie en douchefaciliteiten krijgen dan ze zelf noodzakelijk vinden, is de sporthal veel zuiniger.

De Haagse Hogeschool zette een nieuwe dependance neer in Delft, ‘de meest duurzame hogeschool van Nederland’ (foto). Onder meer warmtepompen, collectoren in de rijbaan en het parkeerdek, zeer energiezuinige verlichting en een innovatief regelsysteem dat de energievraag optimaal stuurt, zorgen voor een forse besparing op de jaarlijkse energiekosten: circa 55.000 euro. De reductie van de CO2-uitstoot is 65%.

Aramis AlleeWonen realiseerde in Roosendaal drie duurzame ‘proefwoningen’, die gemiddeld 1000-1200 m3 gas per woning per jaar besparen. De traditionele rijwoningen, waarvan er in Nederland vele duizenden staan, zijn verbouwd volgens de principes van het passiefhuisconcept, waarbij isolatiemaatregelen handig zijn benut om de woningen ook een frisse, moderne uitstraling te geven. Uiteindelijk moeten in totaal 264 bestaande woningen duurzaam worden gerenoveerd, hetgeen moet leiden tot een CO2-reductie van 60%-80%.

Winnaar
De winnaar NET-trofee 2009 wordt op 4 november bekend gemaakt tijdens het Meer Met Minder Congres ‘De markt in beweging’ in de Schiecentrale in Rotterdam.

Vorig jaar won woningcorporatieOFW Dronten, die een wijk in het centrum van Biddinghuizen op zo’n manier gaat renoveren dat zowel de duurzaamheid van de 85 huizen verbetert als de leefbaarheid in de wijk.

Video
Bekijk hier een video van de bouw van de passiefhuizen in Roosendaal.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.