Ga naar hoofdinhoud

Fiwihex verwarmt en koelt kantoorlucht


Het nieuwe kantoorgebouw van Multi-Scale Physics (MSP) op het terrein van de TU Delft wordt verwarmd en gekoeld met Fiwihex. Dit zijn hoogwaardige warmtewisselaars die lucht verwarmen of koelen.

Fiwihex staat voor ‘fine wire heat exchanger’. Het is een warmtewisselaar die een zeer hoge warmteoverdracht heeft doordat de watervoerende buisjes zijn voorzien van een soort mat met vertinde koperdraadjes. Hierdoor wordt het warmtewisselend oppervlak fors vergroot.

Al bij 2º temperatuurverschil ontstaat een efficiënte energieoverdracht. Voor gebruik in gebouwen zijn ze aangepast qua regeltechniek en hebben ze een ronde vorm gekregen. Deze unit wordt nu op de markt gezet onder de naam Fiwi-comfort.

Capaciteit
Fiwi-comfort heeft de vorm van een ronde schijf. De warmtewisselaars bevinden zich aan de buitenzijde daarvan. Binnenin draait een ventilator die zowel verse lucht als recirculatielucht boven het plafond aanzuigt, door de unit voert en via de warmtewisselaars radiaal in de ruimte inblaast.

De verse lucht komt binnen via zelfregulerende roosters in de gevel, boven de plafondlijn. Door de radiale inblazing van lucht in de vertrekken worden geen tochtklachten verwacht. Het installatieconcept is ontworpen door Deerns Raadgevende Ingenieurs bv.

Vaste temperatuur
Bijzonder aan het concept is dat de capaciteit wordt bepaald door de snelheid van de ventilator, ofte wel de hoeveelheid (recirculatie-)lucht die door de Fiwihex wordt gevoerd. De hoeveelheid verse ventilatielucht is een vast gegeven en wordt geregeld middels een mechanische afzuiging. Ook de aanvoertemperatuur van het water naar de Fiwihex staat vast: 13º voor koeling en 41º voor verwarming.

Foto’s: Foto’s: Deerns raadgevende ingenieurs, NAT BV en Henk Wind

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.