Ga naar hoofdinhoud

FNV Bouw: 4,5 procent loonstijging

FNV Bouw wil dat de lonen in 2008 met 4,5 procent omhoog gaan. De bond gaat daarbij uit van een onderhandelingsruimte van 5 procent. Daarmee wordt het voorstel in de discussienota voor de arbeidsvoorwaarden van de FNV met 1 procent aangescherpt.

Dat besloot de bondsraad donderdag 15 november op zijn vergadering in Woerden. Maandag wordt in de federatieraad van de vakcentrale aan de hand van de besluitvorming bij alle bonden de definitieve inzet bepaald. Na een hele middag discussiëren over het arbeidsvoorwaardenbeleid voor 2008 nam de bondsraad met een ruime meerderheid een motie aan waarin de inzet van 4,5 procent loonsverhoging was neergelegd.
Veel bondsraadsleden verwoordden in de discussie het gevoel dat de voorgestelde looneis van 3,5 procent in een economie die op volle toeren draait onvoldoende recht doet aan de koopkrachtsituatie van werknemers na jaren van gematigde loonstijging.

Ruimte benutten
Het bondsbestuur wilde graag binnen de coördinatie van de vakcentrale blijven. Cao-coördinator John Kerstens legde uit dat de voorgestelde onderhandelingsruimte en looneis aan de hand van objectieve criteria zijn vastgesteld. Hij onderstreepte daarbij dat in sectoren waar méér ruimte is, die helemaal zal worden benut.
“We laten nergens geld zitten. In sectoren waar dat mogelijk is, kunnen naast de loonsverhoging aanvullende eisen worden gesteld”, aldus de vicevoorzitter. Het bondsbestuur stelde voor daarbij in te zetten op een structurele eindejaarsuitkering. De bondsraad volgde dat pleidooi niet en nam de motie aan.

Overigens heeft het besluit van de bondsraad voor de meeste leden van FNV Bouw geen directe gevolgen omdat de belangrijkste cao’s in de bouw- en houtnijverheid voor meerdere jaren zijn afgesloten en in 2008 doorlopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.