Ga naar hoofdinhoud

Forse krimp in nieuw- en utiliteitsbouw

Zowel de nieuwbouw als de utiliteitsbouw in Nederland zal de komende twee jaar met 20% afnemen. De werkgelegenheid in de bouw zal dalen met 20.000 arbeidsjaren, oftewel 5% van het totaal aantal banen. Dit blijkt uit een raming van het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB).

In september nam de hoeveelheid onderhanden productie in de woningbouw af met ruim een maand werk, in de utiliteitsbouw met ruim anderhalve maand.

Bouwplannen gestaakt
Directeur Taco van Hoek van het EIB licht toe dat dit betekent dat er geen nieuwe projecten zijn bijgekomen en dat bestaande bouwplannen zelfs deels zijn gestaakt. Nooit eerder heeft Van Hoek een dergelijke daling meegemaakt.

De kleinere orderportefeuille leidt in 2008 nog niet tot een krimp in de bouwproductie, in 2009 wordt echter een krimp verwacht van 8,5% en in 2010 zal de productie 9,5% lager uitkomen. Pas in 2011 zal er weer een groei van 0,5% worden gerealiseerd. In de utiliteitsbouw zal het nieuwbouwvolume in 2011 per saldo met 20% gedaald zijn.

Infra
De grond-, weg- en waterbouw (GWW) zal van de overheid een groeiend aantal opdrachten blijven krijgen. De aanleg van infrastructuur zal eveneens krimpen. De GWW-sector zal per saldo krimpen in 2009 en 2010 en zich pas weer licht herstellen in 2011. Het EIB verwacht dat de totale bouwproductie in 2009 en 2010 met 10% in volume zal dalen. Dit betekent een productieverlies van 5 miljard euro.

Bron: MKBNet | Het Financieele Dagblad

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.