Ga naar hoofdinhoud

Fotovoltaïsche zonnepaneel integreren in dakpan

De Belgische bouwmaterialenproducent Wienerberger heeft voor het kleidakpan-systeem Koramic een concept ontwikkeld waarin fotovoltaïsche zonnepanelen integreerbaar zijn. Het innovatieve KoraSun-concept is ontwikkeld met het oog op een perfecte architecturale integratie.

Speciaal hiertoe ontwikkelde draagpannen uit gebakken klei ondersteunen de zonnepanelen zodat ze netjes in het dak kunnen worden ingewerkt. Het extreem dunne en ultralichte polyurethaan (PU-) kader van de zonnepanelen garandeert een ideale integratie, sluit naadloos aan op de kleidakpannen en zorgt voor een perfecte regendichtheid.

Jaarverbruik
Projecten waar het KoraSun-systeem is gebruikt zijn het massief passiefhuis, een jeugdcentrum, een lage-energiewoning, een sociale woning en een eengezinswoning in België.

In Gent worden de gebouwen van het voormalige Lousbergtehuis gerenoveerd en krijgen een nieuwe bestemming als jeugdcentrum. Er worden 151 vierkante meter (of 224 panelen) fotovoltaïsche cellen KoraSun geïntegreerd in de vlakke dakpan Migeon Actua. De panelen leveren 17.472 Wattpiek (Wp) op, dat gelijkstaat met 14.100 kWh/jaar.

Een snelle omrekening leert dat dit de jaarenergiebehoefte dekt van het gemiddeld jaarverbruik van ongeveer 4 eengezinswoningen.

Boogdaken
Ook de integratie in boogdaken is mogelijk. Zo installeerde de producent recent op een lage-energiewoning met een boogdak geïntegreerde KoraSun® panelen. De dakhelling gaat van 30° tot 50°. Belangrijk is dat de minimumstraal van de pan gerespecteerd wordt (8 meter).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Fotovoltaïsche zonnepaneel integreren in dakpan

  • TheoR

    ROB: Natuurlijk; het kan altijd goedkoper! Dubbeltje eerste rang, typisch Nederlandse mentaliteit. Beton en sneldek: binnen 10 jaar algen en mos. Snel-weg zal je bedoelen. Het blijft tobben!

  • Rob

    Nu nog met de nederlandse sneldekkers (beton) pannen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *