Ga naar hoofdinhoud

Fries Museum: tijdloos en nuchter

Op 11 juni is het nieuwe Fries Museum in aan het Wilhelminaplein in Leeuwarden in gebruik genomen. Het gebouw is tot stand gekomen dankzij een legaat van architect Abe Bonnema. Hij liet na zijn dood in 2001 18 miljoen euro na voor de bouw van het museum. Het ontwerp is gemaakt door Hubert‐Jan Henket van Bierman Henket architecten. De inrichting van het museum voor regionale kunst en cultuur zal ruim een jaar duren; de opening staat gepland in september 2013.

Het Wilhelminaplein in Leeuwarden, ook wel bekend als het Zaailand, heeft een ingrijpende verandering ondergaan. Het enorme plein is aanzienlijk verkleind door de toevoeging van het nieuwe Fries Museum aan de oostzijde van het plein en een straatwand met woningen en winkels aan de noordzijde. Een groot uitkragend dakvlak boven het museum wordt door ranke kolommen gedragen, koppelt verschillende bouwvolumes aaneen en maakt een welkom gebaar naar de stad. De glazen plint van het gebouw is nadrukkelijk onderdeel van het publieke domein en bevat functies als een centrale hal, een museumcafé, een museumwinkel en een auditorium. Ook Filmhuis Leeuwarden wordt met drie zalen in het gebouw ondergebracht. De expositieruimtes bevinden zich in het bovenliggende, met donker natuursteen beklede volume. Aan de pleinzijde loopt een monumentale trap langs verschillende verdiepingen omhoog. Hier kijken bezoekers uit over het vernieuwde plein en toont het museum, als in een vitrine, de kunst aan de stad.

Volgens architect Henket staat het nieuw Fries Museum voor eenvoud, maar is het toch chic. “Licht en luchtig en toch beschermend, dat is het motto. De geborgenheid van het gebouw staat in scherp contrast met de enorme ruimtes die Friesland kent. Het is een gebouw dat tijdloos is, met beide benen op de grond staat, geen opsmuk kent en eigenzinnig is. In die zin typisch Fries.”

Cijfers van het Fries Museum:

  • Het Fries Museum telt drie verdiepingen, met het dak op een hoogte van 21 meter;
  • Het dakoppervlak van het museum beslaat, inclusief luifel, 4.000 m2;
  • De luifel wordt ondersteund door elf pilaren, waarvan de meeste 20 meter hoog zijn;
  • In het dak is in totaal ongeveer 190.000 kilo staal verwerkt;
  • Voor de stedelijke vitrine aan de voorkant is 440 m2 glas nodig;
  • Er wordt 1.800 m2 natuursteen gebruikt voor de gevelbekleding;
  • Boven de museumzalen zit 275 m2 aan glazen daglichtkappen;
  • In het museum ligt 3.000 m2 parketvloer.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.