Ga naar hoofdinhoud

Fundering voormalige electriciteitscentrale in orde

De fundering van het oudste bouwdeel van de voormalige electriciteitscentrale in Dordrecht, straks herontwikkeld als het Energiehuis, is na een onderzoek in orde bevonden. De gemeente presenteerde in mei plannen voor de centrale, maar vreesde dat de fundering een serieus risico vormde voor de nieuwe gebruikers. Ze besloot tot een onderzoek.

Gespecialiseerd bureau Fugro voerde het onderzoek in juli uit. Bij het onderzoek hebben zij een stuk van de fundering van het oudste bouwdeel (1905, zie foto) blootgelegd. Visuele inspectie toonde aan dat de funderingspalen in goede conditie zijn en in ieder geval nog tientallen jaren hun draagvermogen zullen behouden. De betonnen funderingsbalk die rust op de palen vertoont geen scheuren.

Houtmonster
Naast een gedegen visuele inspectie heeft Fugro ook een houtmonster genomen om te bepalen of er eventueel sprake is van schimmel of bacteriële aantasting en van welke houtsoort de palen zijn gemaakt. Dit chemisch onderzoek toonde aan dat er op de onderzochte palen geen sprake is van schimmelaantasting. Door dit resultaat kan paalrot worden uitgesloten.

Wel vonden de onderzoekers een bacterie in de buitenste laag van de palen. Deze aantasting is echter zo gering dat zij zelfs op lange termijn geen nadelige invloed op de sterkte van de palen verwachten.

Grondwater
Fugra stelde verder vast dat de funderingspalen van vurenhout zijn en dat zij de komende decennia hun draagvermogen zullen behouden. Vurenhout is namelijk veel beter bestand tegen aantasting door bacteriën dan grenenhout dat vroeger ook gebruikt werd voor funderingspalen (zie afbeelding in bijlage). De bacteriële aantasting is bovendien onder water ontstaan. Dit betekent dat er op de plek van de onderzochte palen in ieder geval geen ernstige grondwaterschommelingen zijn geweest.

Vervolgonderzoek
Om zekerheid te krijgen over het draagvermogen van de fundering van de overige bouwdelen van het Energiehuis, heeft gemeente Dordrecht nog opdracht gegeven voor een vervolgonderzoek, waarbij de scheefstand van het gebouw wordt opgemeten.

Een scheefstandmeting brengt bewegingen van het gebouw in beeld die niet met het blote oog waarneembaar zijn. Op basis van deze resultaten kunnen mogelijke locaties worden aangestipt om nader te inspecteren. Wanneer alle palen in dezelfde conditie verkeren als de onderzochte palen zijn er geen funderingsproblemen in de toekomst te verwachten.

Bouwwereld.nl plaatste al eerder:
Instorting electriciteitscentrale na herbestemming

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.