Ga naar hoofdinhoud

Funderingsloos geluidsscherm geplaatst

In Vianen is het eerste funderingsloze geluidsscherm geplaatst. Bij de ingebruikname werd het laatste paneel op zijn plek gezet.

Vianen koos voor het funderingsloze geluidsscherm om verschillende redenen: de lagere kosten, de snelheid van bouwen en minder overlast voor omwonenden vanwege het ontbreken van heiwerk.
Ontwerpbureau ipv Delft heeft in samenwerking met Pieters Bouwtechniek en Holland Scherm dit innovatieve geluidsscherm ontwikkeld. De gebruikelijke fundering van lange heipalen is voor het scherm niet nodig, waardoor een kostenbesparing wordt behaald. Er is geen heiwerk benodigd, zodat de schermen in een korte bouwtijd worden gebouwd.

De slappe Nederlandse bodem vormt het belangrijkste probleem bij het bouwen van geluidsschermen. Niet alleen zijn lange heipalen nodig om de constructie stabiel te maken, ook leidt de onvoorspelbaarheid van de grond regelmatig tot lelijke verzakkingen. Beide problemen waren voor de betrokken partijen aanleiding om een nieuw, funderingsloos systeem voor geluidsschermen te ontwerpen.

Flexibel
Door een betonnen plaat als fundering te gebruiken is heien niet nodig. Bovendien vangen de lintbalken lokale verzakkingen op door deze simpelweg te overbruggen. Ook grotere, globale zettingen vormen bij het funderingsloze geluidsscherm geen probleem meer: het systeem is flexibel genoeg om met de verzakking mee te bewegen. De horizontale belijning van het scherm blijft zo mooi parallel lopen aan de weg.

De betonnen plaat die ongeveer een meter onder de grond ligt, vormt de basis van de constructie. Om de vier meter zijn hierop staanders geplaatst. Aan deze staanders worden de schermpanelen van 4 bij 1 meter bevestigd. Dit gebeurt zodanig, dat de cassettes kunnen meebewegen met globale zettingen van de grond.

Panelen van glas
De kleine hoek waaronder de platen zijn bevestigd zirgt voor een gunstige geluidsreflectie. Een betonnen plint die zo’n tien centimeter onder het maaiveld begint vormt een geluiddichte aansluiting van het scherm op de ondergrond. Tegelijkertijd beschermt de plint het scherm tegen beschadiging door grasmaaiers of aantasting door de grond.

Het scherm in Vianen heeft panelen van glas. Er zijn ook verschillende andere uitvoeringen beschikbaar. Naast een betonnen variant, is er ook een variant in aluminium cassettes en een in PMMA. Hierdoor is het geluidsscherm zowel reflecterend als absorberend toe te passen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *