Ga naar hoofdinhoud

Galerijen met stof- en geluidwerende afscherming

Galerij van De Tribune

Het 200 meter lange woongebouw De Tribune kijkt uit op voetbalvelden. De andere zijde ligt aan de A10. Hier zijn galerijen geplaatst met een stof- en geluidwerende afscherming. Een uitgebouwde borstwering met roosters is beeldbepalend, weert de zon en maakt spuiventilatie mogelijk.

De gevel langs de A10 is vooral ontworpen op zijn functie van geluid- en stofwering ontworpen. De galerijen hebben daarvoor een extra scherm gekregen, dat volledig gesloten is uitgevoerd. Daardoor behoren de galerijen tot het binnengebied en moest de woninggevel aan de galerijen brandwerend worden uitgevoerd (30 minuten, 60 minuten boven de 13 meter). Mede daardoor was het niet mogelijk om – behalve de voordeur – te openen delen aan te brengen in deze gevel. Waar mogelijk zijn wel ramen aangebracht.

Klimaat

Als afscherming langs de A10 had Claus en Kaan in eerste instantie gedacht aan een volglazen scherm. Dat bleek met name vanwege klimaat echter niet haalbaar. Architect Jaap Gräber: “Dan zou je alle galerijen moeten koelen met airco. Dat is geen prettig klimaat. Wij wilden de galerijen graag een semi-buitenklimaat geven.” Daarom zijn uitgebouwde borstweringen toegevoegd, waardoor grote negges ontstaan die de zon weren. De galerijen worden geventileerd via de diverse trappenhuizen.
Die uitgebouwde borstweringen zijn uiteindelijk uitgevoerd in stalen roosters, met direct langs de galerij een geluidwerend en geluidsabsorberend paneel. Met hun open structuur zorgen de roosters voor een dynamisch gevelbeeld, dat nog wordt versterkt door de lichte knik in het gebouw. De bovenkant van de borstweringen is gelegd op slechts 600mm + vloer, zodat ook rolstoelers vrij zicht hebben.

Spuiventilatie

In de ruimte tussen de roosters is op een aantal plaatsen ook een voorziening aangebracht voor spuiventilatie van woningen. De ventilatieopening is middels een koof afgeschermd voor directe geluidinstraling. De spuiventilatie kruist de galerijen middels een verlaagd plafond.

De galerijen zijn in de lengte op verzoek van de opdrachtgever per gebouwdeel gescheiden. Dat is gedaan middels – grotendeels transparante – branddeuren. “Doordat de galerijen bij brand wel met elkaar verbonden zijn, hadden we minder vluchttrappenhuizen nodig.”

Lees het hele verhaal in Bouwwereld 9. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.