Ga naar hoofdinhoud

Gebouwen poreus voor schadelijk fijnstof

De kleinste fijnstof-deeltjes dringen zeer waarschijnlijk gemakkelijk door poreuze gevels een kantoorgebouw binnen, aldus Jaap Balvers van de Technische Universiteit Eindhoven. Daar studeert hij vandaag af voor de opleiding Installatietechnologie.

Dit is een belangrijk gegeven, want uit steeds meer studies blijkt dat deze kleinste fijnstof-deeltjes (kleiner dan PM2,5) het grootste gezondheidsverlies veroorzaken. Voor het kleinste fijnstof zijn nog geen regels en normen. Opgepast moet wel worden om normen en regels als dé oplossing te zien. Volgens ONRI, de brancheorganisatie van advies-, management- en ingenieursbureaus, is alleen een brede integrale proces aanpak de uiteindelijke oplossing.

Kennis
Het onderzoek van Balvers geeft aan dat naast kennis uit vakgebieden zoals transport, milieu, volksgezondheid, bouw en ruimtelijke ordening ook de bouwfysische en installatietechnische kennis noodzakelijk is voor het fijnstof-probleem. “Met aanvullend onderzoek en nieuwe regelgeving op de kleinste en gevaarlijkste fijnstof-deeltjes staan we in de bouwpraktijk pas aan het begin. Want indien nieuwe regels niet direct worden ingebed in een integrale proces aanpak, leidt elk nieuw inzicht weer tot nieuwe vertragingen van infrastructuur- en bouwprojecten en blijven we continu ‘repareren’. Een ongewenste situatie voor heel Nederland.”

Proces
Over hoe dit proces vormgegeven kan worden verwijst ONRI naar het rapport ‘De fijnstofclash’, dat ONRI in 2006 publiceerde.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *