Ga naar hoofdinhoud

Geen schikking in zaak ecowoning

Er komt geen schikking in de zaak van de ecowoning in Steenwijk. Onderhandelingen tussen de gemeente Steenwijkerland en de eigenaar van de ecowoning zijn stukgelopen. Het pand zal nu binnen afzienbare tijd tegen de vlakte gaan.

Sloop
De eigenaar van de woning heeft laten weten niet in te gaan op het voorstel van de gemeente, meldde wethouder André van de Nadort dinsdag. De Overijsselse gemeente wilde alle boetes kwijtschelden en het materiaal van de woning teruggeven. Het houten huis is inzet van een jarenlange juridische strijd. Omwonenden klaagden lange tijd over de rommel rond het pand.

Volgens Van de Nadort komt het voorstel van de gemeente nu te vervallen. ,,Eigenaar Jan Husslage ging niet in op ons voorstel maar kwam met een tegenbod vol verregaande eisen.” Het college wilde daar niet op ingaan. Dat betekent dat de gemeente de kosten van de sloop op de eigenaar verhaalt. ,,De woning is eigendom van de gemeente geworden. De materialen gaan naar een sloopbedrijf voor hergebruik.”

Voorlopige voorziening
Husslage heeft aangegeven tegen de sloopvergunning een voorlopige voorziening aan te vragen. De gemeente wil die procedure nog afwachten. ,,Dat zal vooral gaan over de afvoer en bestemming van de materialen. Daarna wordt het pand gedemonteerd.”

De termijn voor de bouw van het pand waarbij hout en hergebruikt materiaal is gebruikt, werd ruimschoots overschreden. De gemeente eiste daarom de grond terug. Het gerechtshof in Arnhem stelde haar in november vorig jaar in het gelijk. Rijksbouwmeester Mels Crouwel mengde zich vorige week nog in de discussie. Volgens hem voldoet het huis aan alle uitgangspunten van duurzaam bouwen. Hij riep beide partijen op opnieuw te praten om te voorkomen dat het huis tegen de vlakte gaat.
Architect Jan Husslage was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *