fbpx Ga naar hoofdinhoud

Gele huid voor gemeentehuis

Als een alien staat het gemeentehuis op een groene terp in het centrum van Hardenberg. Bepalend voor de vorm zijn hoge duurzaamheidsambities, het nieuwe werken en behoefte aan een sterke identiteit. Dat heeft geresulteerd in een eigenzinnig ontwerp met een huid van geel smeltglas.

Gele huid

Na de gemeentelijke herindeling had Hardenberg behoefte aan een nieuw gemeentehuis. De keus viel op het iconisch vormgegeven ontwerp van Branimir Medić en Pero Puljiz van de Architekten Cie. Het zes lagen hoge gebouw heeft aan de basis een ronde plattegrond, die naar boven toe eindigt in een vierkant. In de gevels leidt de overgang van deze vormen tot parabolisch gevormde vlakken op vier zijden van de icoon. Tussen de parabolische vlakken volgen de gevels de ronde grondvorm, die naar boven toe steeds smaller wordt. De huid bestaat uit geel profielglas, waarin de golvende patronen van het gemeentelogo zijn verwerkt. Het lijkt alsof de ramen als een gatenkaas in de gele vlakken zijn verstrooid. Binnen het toegepaste gevelraster is het raampatroon aangepast al naar gelang functie en zonoriëntatie. Grote glasvlakken met structural glazing  zijn te vinden op plaatsen met atria langs de gevels. Medić verklaart de vormgeving van het solitaire gebouw uit praktische overwegingen: de ronde onderzijde zorgt voor een alom zichtbare, publieke begane grond zonder echte voorkant, terwijl de vierkante bovenzijde met kantoorverdiepingen het mogelijk maakt om wanden tegen de gevel te plaatsen. Een relatie met de omgeving was ongewenst, het gebouw zet zich juist af tegen het dorpse karakter van de bestaande bebouwing.

Proefnummer

Het complete project staat in Bouwwereld #12. Vraag hier een gratis proefnummer aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

7 reacties op “Gele huid voor gemeentehuis

  • BTtje

    Het architectenbureau is gehuisvest in Amsterdam. Dat is bijna exact aan de andere kant van Nederland. Daarbij heeft het ook een kantoor in de hoofdstad van Kroatië en één in Sjanghai. Uit al hun ontwerpen komt naar voren dat ze alleen ervaring hebben met projecten in grote steden. Dit alles bevestigd de uitspraken van Leon.
    Maar uiteindelijk blijft de opdrachtgever de eindverantwoordelijke of een ontwerp wel of niet gebouwd wordt. Zeker als het door de gemeente betaald wordt. Het is aan hun de taak om geschikte architecten te zoeken, te beoordelen of het ontwerp van de architect wel in de omgeving past en na te denken over het onderhoud (in een traditioneel bouwproces). Als de inwoners vinden dat ze zich niet aan hun taak gehouden hebben, weten ze wie er moet bloeden tijdens de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Of ze hadden er bezwaar tegen moeten maken.
    Als de aannemer er direct een onderhoudscontract bij had aangeboden, konden ze er meteen de hoofdprijs voor vragen.
    Misschien is voor deze gevelbekleding gekozen omdat ze nog leuke contacten hebben in Sjanghai met de fabrikant.

  • Jaap van den Bosch

    @ Leon
    Uiteraard doet gezond verstand ook het nodige, en daarvoor denk ik terug aan de jaren 70 & 80 vorige eeuw, toen je meer naar eigen inzicht en visie zaken moest ontwikkelen, maar nu met al die regeltjes en bijvoorbeeld die te grote openingen, die zijn soms weer terug te herleiden naar de windbelastingen die grotere openingen vereisen, het ene spreekt soms het andere weer tegen, tja en dan?
    Verder met alle respect voor Nico Hendriks, maar nog even terug denkend aan zijn analyse aan de leeuw van Vlaanderen waarbij hij al die ogenschijnlijke roestplekken toeschreef aan de verankeringen ervan, wat later niet zo was omdat de natuursteen panelen gelijmd bleken te zijn, en meneer nog enigzins in zijn wiek geschoten was toen heren5 hem daar op wees, en over die parkeergarage in Rotterdam waar hij zijn visie ook maar eens gaf over de groene beplantingen, ook hier kreeg hij de storm over zich heen nu van de tuinders, dus ja een gevelanalyse op zich lijkt wel wat maar ook die deskundige slaan de plank nog wel eens behoorlijk mis blijkt dus.
    Ja en wat dan, misschien toch maar weer het gezonde verstand?

  • Leon

    @Jaap van den Bosch
    Los van de regeltjes: er bestaat ook nog zoiets als gezond verstand. Ik kan me niet voorstellen dat niemand dit voorzien heeft, maar blijkbaar is er dus iemand op een hoge positie die dat overruled en de mooiigheid heilig heeft verklaard. Ik denk dat dit project over een paar nog een keer op deze website staat, maar dan in de gevelanalyse van Nico Hendriks…

  • Jaap van den Bosch

    @ Leon
    Los van het feit of je het mooi of lelijk vindt, maar je raakt een goed punt over die open panelen, opdat daar allerlei rotzooi en ongedierte achter kan zich gaan verzamelen.
    Maar valt mij op daar wordt steeds minder naar gekeken, ga eens kijken bij het nieuwe EYE filmgebouw aan het Y in Amsterdam van een afstandje zien die gevel en dakpanelen er in mijn ogen fraai uit, maar kom niet te dichtbij want dan zie je hier ook grote sleuven en openingen waar zich alles achter kan nestelen, en die zelfde firma naar ik meen met de naam van ongeveer mitsibutschy o.i.d. heeft ook de panelen van allerlei gevormde borstweringen van kantoren in de zuidas van Amsterdam en van het belastingkantoor in Groningen gemaakt en geleverd en die heb ik niet ter plekke gezien, maar wel enige van hun principe details op hun eigen site, en ook daar allemaal openingen soms 2 tot 3 maal zo groot als de eisen ervoor zijn vanuit de bouwregelgeving, en kennelijk geen hond die het ziet of het zich realiseert of er zich druk om maakt, schijnt bij deze tijd te horen, met zoveel regels wetten en normen weten we het niet meer, kan me daar eerlijk gezegd wel wat bij voor stellen.

  • Arnout van Mameren

    Architectonisch gepruts!!!!

  • erik

    Ik ben het eens met leon zijn reactie, als je hardenberg binnen komt rijden lijkt het wel het teletubbies huis (reactie van kinderen) van de provincie

  • Leon

    Verschrikkelijk gebouw. Op de foto ziet het er niet eens onaardig uit, de realiteit is echter weerbarstiger.
    ‘Een relatie met de omgeving was ongewenst, het gebouw zet zich juist af tegen het dorpse karakter van de bestaande bebouwing.’
    Wat een onzin. We hebben het over Hardenberg, niet over Rotterdam, Londen of New York. Echt weer een visie van een architect van de andere kant van het land die waarschijnlijk nooit de locatie heeft bekeken. Ach ja de gemeenschap betaald wel, of ze nu willen of niet. Rest mij niets dan de glazenwasser veel succes te wensen de komende jaren. Die panelen zijn rondom namelijk gewoon open, alle ruimte dus voor zooi en ongedierte om een plekje te vinden. Maar denk maar niet dat je daar met je vingers achter komt. Mogelijkheid is natuurlijk om het glas los te halen, maar laat het dan niet vallen. De Chinese (!) fabrikant is inmiddels failliet namelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.