Ga naar hoofdinhoud

Geodetische koepel herbergt stukje Amazone

Diergaarde Blijdorp heeft er volgend jaar een attractie bij: de Amazonica Dome. Arc2 architecten en Adviesbureau Lüning ontwierpen een koepel waarbinnen plaats komt voor een rivier, reptielen, schildpadden en vlinders. Onder de 56 meter overspannende omhulling met een houten skelet, geconstrueerd volgens de principes van de geodetische koepel, is dit Amazonegebied vrij in te richten zonder hinder van kolommen. De vulling met heldere EFTE foliekussens zorgt voor een overvloed aan daglicht. Deze transparante omhulling maakt het mogelijk om het juiste klimaat te scheppen voor het tropische regenwoud van de Amazone.

Inpassing in het park

Opdrachtgever Blijdorp wilde een natuurlijke inpassing van Amazonica Dome in het dierenpark. De dome is daarom omgeven met een talud, met twee entreepartijen aan weerszijden. In de zuidelijke entree is een educatieruimte gesitueerd terwijl in de rondgang aan de westzijde het servicegebied met dierenverblijven ligt. Aan de oostelijke zijde is de koepel afgesneden, waardoor de toogvorm sterk naar voren komt. Hier valt het ochtendlicht direct binnen. De passant ontvangt vanaf het spoor een blik in de tropische wereld. Pas vanaf enige afstand ziet men de gehele koepelvorm van de dome.

Geodetische koepel

De geodetische koepelvorm is ideaal voor het overkappen van grote ruimten. De geometrie van de koepel heeft door de  driedimensionale opbouw in gelijkmatige driehoekige vlakken (vakwerken) maar een kleine constructiehoogte nodig. De staven in de driehoeken waaruit de koepel is opgebouwd, zijn vooral op druk belast en zijn uitgevoerd in duurzaam, gelamineerd vurenhout toegepast. Bijzonder aan de Amazonica Dome is de toepassing van EFTE luchtkussentechniek. De luchtkussens laten UV-licht door, wat zeer belangrijk is voor de biotoop. Veel andere transparante materialen, zoals kanaalplaten van polycarbonaat, voldoen hier niet aan. Met EFTE luchtkussens wordt onze natuurlijke lichtbron optimaal benut voor de opwarming van de tropische wereld. De luchtkussens worden op druk gehouden door compressoren, die verwarmde lucht in de kussens blazen. Zo wordt algengroei en condensvorming voorkomen.

Tropisch klimaat

In de koepel wordt een tropisch binnenklimaat gecreëerd. Ventilatie, verwarming en koeling vinden plaats met een ventilatiesysteem dat geconditioneerde lucht tegen het koepeloppervlak blaast. Het ventilatiesysteem beschikt over warmteterugwinning en een slimme regeling voor beperking van het energieverbruik. Bevochtiging van de lucht vindt plaats door besproeiing van de beplanting in de koepel. Als watervoorziening wordt een groot regenwaterreservoir aangelegd, dat dient voor het besproeien van de beplanting op droge dagen.

Koepel als bouwpakket

Architect Gert-Jan de Jong heeft vanuit zijn bureau Arc2 architecten al ruim tien jaar ervaring met het bouwen van geodetische koepels. Samen met adviesbureau Lüning heeft hij het bedrijf GeoDomeDesign opgericht, dat gespecialiseerd is in ontwerp en engineering van geodetische koepels. GeoDomeDesign levert het materiaal voor de koepelstructuur als bouwpakket aan. Geodetische koepels van hout kunnen tot circa 300 meter overspannen. Het ontwerp van inrichting en beplantingen is geheel in handen van specialisten van Diergaarde Blijdorp, die een authentieke en natuurlijke biotoop van flora en fauna creëren. De attractie zal in het voorjaar van 2013 voor het publiek openen.

Aanvullende gegevens

Opdrachtgever Diergaarde Blijdorp, Rotterdam Zoo, Rotterdam, www.RotterdamZoo.nl
Architect Arc2 architecten, Almere. www.Arc2.nl
Ontwerpteam Gert-Jan de Jong, Egbert Eshuis, Ernst van der Vecht, Emil Lüning
Constructeur Adviesbureau Lüning, Doetinchem, www.luning.nl
Installaties Wolter&Dros, Rotterdam
Aannemer ruwbouw Kroes, Maasland
Aannemer gevels en luchtkussens Reytec, Monster
Levering houten koepel GeoDomeDesign, Almere-Doetinchem, www.GeoDomeDesign.nl
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.