Ga naar hoofdinhoud

Geperforeerde witte gevel voor theater

Het nieuwe theater De Stoep is een golvend ensemble van verschillende zalen en een hoge toneeltoren. Het schouwspel met vloeiende contouren naar ontwerp van UNStudio doet denken aan een walvis, hoewel de ontwerper het liever een dolfijn noemt. Hoe bouw je zo’n vrolijk beest met alle eisen van een theater?

Wie Spijkenisse binnenrijdt, zal verrast zijn door de nieuwe entree van deze voormalige groeikern. Theater De Stoep valt direct op in de open omgeving langs de haven en het stadscentrum. Het gebouw oogt als een trotse walvis met een opvallend geperforeerde, witte bekleding. Het ligt langs het neo-historische centrum van Spijkenisse naar ontwerp van Sjoerd Soeters. Groter kon de tegenstelling haast niet zijn, maar in het centrumplan zorgt het theater voor een welkome afwisseling. Architect Ben van Berkel van UNStudio liet zich inspireren door de omgeving, in het bijzonder noemt hij de aerodynamische eisen die de historische windmolen ‘Nooitgedacht’ met zich meebracht. In verband met het functioneren van de molen mocht het theater niet te hoog worden. Uiteindelijk is de molen toch zeven meter opgetild om goed wind te kunnen vangen, vertelt projectarchitect Gerard Loozekoot van UNStudio.

Waar komt die vorm vandaan?

De vloeiende vormen van het theater zijn niet alleen ingegeven door de wind. Architect Ben van Berkel legt uit: “Ik wilde de twee zalen aan elkaar koppelen met een natuurlijke vorm. Zowel de aerodynamiek van de molen als de historische kant van het landschap en de haven wilde ik kunnen ervaren. Met die verschillende facetten van de realiteit ben ik gaan spelen, zoals je in het theater ook speelt en in een andere wereld stapt. De huid vloeit op een natuurlijke wijze om de vorm van de zalen en de toren heen, terwijl onder de huid de paarse gloed van de zaal oplicht. Zo hoop ik dat het theater mensen nieuwsgierig maakt en dat ze, net als bij een goed toneelstuk, terug willen komen.”

Het volledige artikel staat in Bouwwereld 12-2014. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

7 reacties op “Geperforeerde witte gevel voor theater

  • In de gedrukte versie komt de bouwer (wij) en IOB er weer bekaaid af. In het stuk voor DIM genoemd, het hele team heeft hier nog nooit van gehoord.. Bouwwereld heeft ons en IOB ook niet geconsulteerd over het plan. De mate waarin UN en IOB weer aan de haal gaan met het plan, is beschamend. VORM en IOB hebben het plan maakbaar EN haalbaar gemaakt, anders was er werkelijk niets van terecht gekomen, ondanks de “grote” namen van UN en ARUP. We kunnen er een boek over schrijven…

  • steef

    Beste Rob,

    Je kan het linksom of rechtsom rechtvaardigen (de ligging? serieus?), maar de naam “de Stoep” heeft voor een operagebouw (helemaal met deze nieuwe vormgeving) werkelijk waar de uitstraling van een calvinistische stoeptegel. Lijkt me een geval van typisch conservatief bedrijfsmanagement.

  • Rob Wannyn

    Beste JP,
    Met betrekking tot de maximum hoogte van Theater De Stoep en het optillen van de molen; het was een zaak van een onontkoombaar en + en.

    Beste Marc Teeuwen,
    De geschiedenis van de naam van het theater en de ligging (opgang naar de dijk) rechtvaardigen beide vast te houden aan de naam

  • Marc Teeuwen

    De naam “De Stoep” zou icm een nieuw onderkomen ook enige aanpassing verdienen.

  • JP

    Natuurlijk is de vorm bepaald door de windmolen, maar vervolgens wordt de windmolen 7 meter opgetild. Dan had de vorm ook wel weer anders gekund …

  • Uiteraard worden alle partijen in het volledige artikel genoemd, zoals Arup, IOB Ingenieursbureau, De Blaay-Van den Bogaard Raadgevende Ingenieurs, Scena akoestisch adviseurs, DGMR, PB Theateradviseurs, VORM Bouw, Sorba Projects, Machine- en Staalbouw Cluistra, De Jong Installatietechniek en Steegman.

  • zou leuk zijn als onze naam als bouwer ook genoemd wordt…..wij hebben het 100% in BIM gedaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.