Ga naar hoofdinhoud

Gerecylede gevel siert Kringloopwinkel Houten

Kringloop Houten heeft een gevel met gebruikt hout van pallets en steigerplanken. In de plint van het gebouw zijn oude Stelcon platen hergebruikt. De Kringloopwinkel ademt daardoor de sfeer van recycling en duurzaamheid. De Kringloopwinkel wordt komende zaterdag geopend, tijdens de Dag van de Bouw.

De Kringloopwinkel is ontworpen door architect Jeroen Eulderink van Arcadis Nederland, die hoog scoorde op duurzaamheid en passende uitstraling. En dat binnen het gestelde budget van een aanneemsom van 1 miljoen euro voor 1392 m2 bruto vloeroppervlak. Een bedrag waar normaliter een industriële doos voor wordt gerealiseerd. Arcadis werkte het ontwerp ook technisch en constructief uit en begeleidde de uitvoering door Bouwbedrijf Van Bekkum.

Solatubes

Uitgangspunt was een tweelaagse, rechthoekige doos. Die is aan één zijde voorzien van een hellend dak, wat werd ingegeven door de maximale bebouwingshoogte volgens het bestemmingsplan. Dat hellende dak is echter tevens benut voor de plaatsing van een groot aantal Solatubes. Die brengen maximaal daglicht naar binnen, zonder dat de zonnewarmte mee komt. Deze Solatubes zijn ook gebruikt om daglicht naar het midden van de begane grond te brengen. Op de verdieping zijn Solatubes in het dak geplaatst. De Solatubes zijn aangevuld met ledverlichting.

Door de Solatubes konden de raamstroken vrij klein blijven, waardoor de schil een hoge isolatiewaarde heeft. Gekozen is voor een staalbeplating met glaswol-isolatie, met een Rc-waarde van 5. Glaswol was vooral een financiële keuze, maar scoort ook op het gebied van duurzaamheid goed. Dat gold ook voor de constructie: die was in gelamineerd hout gedacht maar is omgezet in staal. Staal scoort qua productie minder gunstig, maar qua recycling beter. Daarmee is het een verantwoorde keuze.

Roadcem

Het gebouw is gefundeerd op palen. De begane grondvloer is daar los van gehouden en is op staal gestort. De grondslag is daarvoor eerst bewerkt met Roadcem, waardoor de druksterkte van de grond toeneemt. Dit is eerder wel toegepast voor terreinverharding, maar voor zover bij Arcadis bekend niet eerder in gebouw. Kritisch punt daarbij was de vloerverwarming, waardoor de constructie nog eens extra gevoelig wordt. “Maar wij durfden het aan op grond van onze kennis”, zegt projectleider Han Eijbergen van Arcadis. Hiermee werd een forse kostenbesparing bereikt.

De kringloopwinkel is voorzien van een warmtepomp en WKO in de bodem en met vraaggestuurde ventilatie. Het dak kan worden voorzien van PV-cellen, waarmee het gebouw energieneutraal of zelfs energieproducerend zou worden.

Voor de gevel is gerecycled materiaal gebruikt. Eerst werd gedacht aan sloopmateriaal via een sloper in Houten. Maar dat was vooral hout dat of geverfd of geïmpregneerd was. Daarom kwam men terecht bij Stichting Triade uit Almere, die pallethout spijkervrij maakt. Ook steigerplanken zijn hergebruikt voor de gevel. Bij Triade werken mensen met een beperking. De geveldelen zijn aangebracht door mensen van De Sluis Groep, een leerwerkbedrijf dat mensen begeleidt naar reguliere werkplekken. Daarmee vervult de gemeente Houten dus ook een maatschappelijke en sociale functie met dit bouwproject.

Ventilerende gevelopbouw

De geveldelen zijn aangebracht in een open constructie. Door te werken met korte delen, gescheiden door horizontale waterslagen, blijft de waterbelasting op de gevel beperkt. Dat zal de levensduur van het hout ten goede komen. Het hout heeft namelijk een lage duurzaamheidsklasse en is onbewerkt. Maar een levensduur van tien jaar is in deze constructie minimaal te verwachten.

Voor de plint van het gebouw is gekozen voor beton. Hiervoor zijn Stelconplaten gebruikt die afkomstig zijn van een oude school en die anders naar een puinbreker zouden gaan. Passtroken zijn gemetseld met hergebruikte straatklinkers.

Aan de gevel zijn vogelhuisjes gehangen. Ook die zijn gemaakt van gerecycled hout, met een dak van rubber van oude fietsbanden. In de vloer bij de ingang is een vierkant gespaard waarin scherven zijn aangebracht die afkomstig zijn van archeologische vondsten in Houten. Deze scherven worden afgedekt met een transparante hars.

De Kringloopwinkel in Houten is gelegen aan De Brug in Houten, direct naast het gemeentelijk afvalscheidingsstation.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.