Ga naar hoofdinhoud

Geruzie leidt tot stagnatie woningbouw

Elco Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland) vreest dat het geruzie tussen kabinet en de woningcorporaties over de probleemwijken tot stagnatie leidt in de woningbouwproductie.

Dat zei hij zaterdag (25 augustus) in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Het conflict draait om de financiering van de aanpak van de probleemwijken. Minister Wouter Bos (Financiën) wil de bijdrage van de woningcorporaties van in totaal 3 miljard euro in een publiek fonds stoppen omdat anders problemen dreigen met het begrotingssaldo.
De corporaties willen de zeggenschap behouden over het geld en dreigen met de hoogste rechter om een kabinetsbesluit aan te vechten.

Hoewel Brinkman vindt dat de corporaties niet handig zijn geweest door hun geld in eigen fondsen te laten – daarmee doelend op de miljardenreserves in de sector evenals hoge salarissen her en der – kiest hij wel voor de kant van de corporaties in dit conflict.

Ik zie de woningproductie door al het gesteggel verder dalen. Dit kost alleen maar tijd, het is gedoe, we moeten verder bouwen, bouwen. Aldus Brinkman.

Brinkman gelooft er niet in dat een handjevol ambtenaren in Den Haag het geld weer over de gemeenten moeten verdelen. Dat kost alleen maar heel veel tijd.

Als uitweg suggereert hij de verdeling van de gelden voor de wijkenaanpak toe te vertrouwen aan een groepje van zes ervaren mensen, twee van de overheid, twee namens de corporaties en twee kroonleden (onafhankelijke leden van de Sociaal-Economische Raad, de SER).

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.