Ga naar hoofdinhoud

Gevel als visitekaartje


Gevels zijn de eerste indruk van een gebouw en daardoor beeldbepalend. Ontwerpers en/of opdrachtgevers kiezen er soms voor om met de gevel van een gebouw een opvallend visitekaartje af te geven. Een aantal opvallende gevels op een rij, gerealiseerd in 2010.

Bekijk grotere foto’s in de fotoplayer onderaan het artikel.

Gevel bespannen met gaasdoek

Buitink Technology heeft de buitengevels van de nieuwbouw van FPA Longcare in Den Dolder bekleed met een esthetisch gaasdoek (type FT381 van Ferrari). Door de grote beschikbare afmetingen van het gaasdoek (tot 2,7 meter breed), is iedere gevel vrijwel zonder enige lasnaad uitgevoerd. Het beeldbepalende gaasdoek is ongeveer 40 mm voor de gevel gespannen. Middels een door Buitink Technology ontwikkeld bevestigingssysteem zijn fraaie doorvoeren in de gevel gemaakt voor de staalconstructie. Ook talloze andere details en aansluitingen kunnen worden geïntegreerd in dit gevelsysteem. Achter de gaasgevel is tegen de geïsoleerde buitengevel een waterkerend dampopen membraam (Stamisol Color) gespannen. Het gebouw is ontworpen door Rik Lagerwaard Architecten.

ClickBrick op hellend vlak

De gevels van het nieuwe gemeentehuis in Coevorden zijn bekleed met ClickBricks. Bijzonder is de knik in de gevels, ter hoogte van de 2e verdiepingsvloer. Hiervoor produceerde Daas Baksteen een speciaal verlijmde hoeksteen als overgangselement. De achteroverhellende gevel daarboven is niet doorgestapeld, maar heeft een eigen dragende achterconstructie.
Architectenbureau Rau koos voor de ClickBrick onder meer vanwege de duurzaamheid. Door het droogstapelsysteem kunnen ClickBricks na sloop van een gebouw probleemloos worden hergebruikt. Verder blijft de gevel vrij van zoutuitbloei doordat er geen specie wordt gebruikt. En uiteraard is er het esthetische aspect van een gevel zonder specievoegen. Wel moet de maatvoering daardoor heel strak zijn.

Ontworpen als een blob

Het lijkt een blob, maar poppodium De Vorstin in Hilversum heeft gewoon rechte gevels. De illusie van een blob wordt gewekt door de gevelbeplating, die bestaat uit overwegend driehoekige segmenten van gegolfde platen in verschillende richtingen. Daardoor ontstaan verschillen in lichtbreking. De gevelbeplating is in geperforeerde variant voor de ramen langs doorgezet. Frits van Dongen van de Architekten Cie. had het gebouw in eerste instantie ook ontworpen als een blob, maar die stak aan alle kanten buiten de stedenbouwkundige envelop uit. Daar wilde de gemeente niet aan. Het gebouw past nu met de rechte gevels en een bouwhoogte van 16 meter precies binnen de maximaal toegestane ruimte. Extra ruimte is gevonden door deels onder de grond te gaan.

Speciebaarden in het zicht

De naar buiten gerichte gevels van Ithaka Almere bestaan uit metselwerk met speciebaarden. VMX Architects wilde daarmee een verschil aanbrengen tussen deze gevels en de naar het binnenterrein gerichte gevels, terwijl overal dezelfde gele zandkleurige steen is gebruikt. Volgens Bouwonderneming Van Bekkum waren voor dit metselwerk geen speciale maatregelen nodig, al is het wel gemeld bij de mortelleverancier. Het is vooral de slag van de metselaar die het doet. Die moet niet zoals gebruikelijk zijn troffel langs het metselwerk halen. ‘Als hij die slag eenmaal te pakken heeft, gaat het zelfs sneller dan anders.’ Overigens nam Van Bekkum ter voorbereiding een kijkje bij een gebouw in Hilversum met hetzelfde metselwerk, dat er nog steeds goed uit ziet.

School als Greyhound-bus

Basisschool De Vogelhorst in Barneveld is gesitueerd tussen twee megakerken en markeert de entree van een nieuwe woonwijk. En dus moest het een markant gebouw worden. Architect Erik van Wel van BRT Architecten liet zich daarbij inspireren door de Greyhound-bus. Dit omdat veel leerlingen van de school voor speciaal onderwijs met een bus naar school komen. Ook straalt de vorm dynamiek en beweeglijkheid uit. De kleur groen is afgeleid van het maïsveld dat hier eerder stond. De gevel is uitgevoerd in houtskeletbouw met een Gutbond-beplating (dunne alu sandwichpanelen). De ronde hoeken zijn gemaakt met explotechniek. De geveldetaillering is een doorontwikkeling van de techniek die BRT Architecten eerder toepaste bij scholen in Drachten en Venray.

Sculpturale gevel voor archiefdepot

Bekkering Adams Architecten ontwierp een archiefdepot in Leeuwarden. Bij het ontwerp lieten zij zich leiden door het feit dat er zelden iemand komt in een dergelijke gebouw. De sculpturale vorm volgt de inhoud. Het gebouw is als een soort kaasstolp over het functionele programma geplaatst, zoals Bekkering Adams eerder deed bij het Boostergemaal in Amsterdam. De gevel is grotendeels gesloten, middels geanodiseerde aluminium beplating. Daarin zijn vormen gestempeld en is een patroon van een dubbele golf aangebracht middels perforaties. Die perforaties zijn mede ingegeven door de benodigde ventilatie in het gebouw. In de gevel richting aangrenzende bebouwing is een lange, lage raamstrook aangebracht. De gevelbeplating is geproduceerd door Perfox.

Keramische beverstaart in vijf kleuren

Drost + Van Veen architecten paste in Doetinchem een multifunctioneel gebouw met onder meer twee scholen in in een woonwijk. Door het gebouw te voorzien van verschillende kappen, werd kleinschaligheid bereikt. Voor de eenheid zorgt een bekleding met ‘beverstaartleipannen’ van Wienerberger Koramic. Dit is een pan die vooral in Zuid-Duitsland wordt gebruikt, in de kleuren grijs en rood. Voor Doetinchem is gekozen voor een mix van vijf frisse kleuren. Langs de dakranden en op de gebouwhoeken zijn bestaande hoekstukken van Wienerberger gebruikt. Voor onder meer de overgang naar de daken zijn pannen gezaagd en verlijmd. Een prefab hsb-buitenblad tegen het casco van staal en kalkzandsteen zorgt voor een maatvaste achterconstructie.

Shingles van glasvezeldoek

Een woning in Almere is bekleed met een soort shingles van glasvezeldoek met een teflon-beschermlaag. Deze zijn gesneden uit restmateriaal, afkomstig van het Duitse Verseidag-Indutex, dat het gebruikt voor lopende banden in de voedingsmiddelenindustrie. Van elke nieuwe rol zijn de eerste en laatste meters niet bruikbaar. Gerald Lindner van cc-studio uit Amsterdam had contact met deze leverancier voor restafval van tentdoek. Het glasvezeldoek is echter veel sterker, brandbestendig en éénkleurig. En goedkoop. Opdrachtgever Rob Veening wilde zijn budget namelijk vooral inzetten voor meer woninginhoud. Hij sneed het materiaal zelf tot stroken met een bollenpatroon. De shingles zijn in drie lagen tegen de (geventileerde) OSB-beplating van de houtskeletbouw getackt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.