Ga naar hoofdinhoud

Gevels in het groen


Na het groendak is nu ook de groene gevel bezig aan een opmars. Het afgelopen jaar werden onder meer een parkeergarage voorzien van groenbeplanting, alsmede enkele kopgevels van woningen. De varianten in systemen zijn groot, evenals de eindresultaten.

Bekijk grotere foto’s in de fotoplayer onderaan het artikel.

Parkeren in het groen

Met 5000 m2 de grootste groene gevel van Europa. Onder dat motto werden deze zomer de gevels van parkeergarage Westblaak in Rotterdam voorzien een constructie van gaaskorfelementen en plantenbakken met klimplanten. Deze worden via een irrigatiesysteem gevoed. Door de opvang van het (gezuiverde) regenwater voor dit doel wordt het riool ontlast. Ook zou de groengevel fijnstof afvangen. De vorm van de groengevel is een geabstraheerde boomstructuur. Op het dak is de groene gevel doorgezet in de vorm van pergola’s. Op de begane grond hebben de korven een fijnere structuur, om opklimmen te voorkomen. De verdiepingshoge korfelementen zijn met stalen beugels aan de gevels bevestigd. Het ontwerp is gemaakt door Architektenburo Kühne & Co.

Haag langs kopgevels

Twee kopgevels aan het Stokviswater/Binnenrotte in Rotterdam zijn in juni voorzien van verticale tuinen van elk 280 m2. Aan een stalen basisconstructie zijn op maat gemaakte aluminium bakken bevestigd, vrij van de gevel. Deze bakken zijn voorzien van twee jaar lang voorgekweekte kant-en-klare haagelementen. De groene gevel is voorzien van een computergestuurd water- en voedinggeefsysteem. Ook is er een voorziening voor afvoer van overtollig hemelwater. Building Green International (BGI) uit Amerongen, BSI Bomenservice uit Baarn en Pasel.Künzel Architects uit Rotterdam tekenden voor het ontwerp en zijn ook verantwoordelijk voor de uitvoering en vijf jaar onderhoud. De beplanting bestaat uit diverse soorten soorten klimop, wingerd, bosrank, jasmijn en vuurdoorn.

Gevelpanelen met beplanting

Kantoorgebouw Het Magazijn in Den Haag heeft in november een groene gevel gekregen. Initiatiefnemer was KOW stedenbouw en architectuur, zelf gevestigd in dit gebouw. De beplanting is geplaatst in het Modulogreen® gevelsysteem van Mostert De Winter dat bestaat uit kunststof gevelpanelen met plantenbakken.
Mobilane uit Leersum heeft in juni in Hasselt (B) een nieuw systeem voor groene gevels toegepast. Hiervoor is gebruik gemaakt van zogenaamde ‘LivePanel modules’. Dit zijn panelen op basis van steenwol, die eenvoudig op maat te maken zijn. Deze LivePanel panelen zijn voorzien van een speciaal ontwikkeld substraat, waarin plantmateriaal kan wortelen en voeding kan vinden. De panelen zijn stapelbaar en worden gezekerd door een lichte aluminium constructie.

Groen in gestapelde schanskorven

Onder de titel Standing Garden zijn in Arnhem schanskorven met groen gestapeld tegen een blinde kopgevel. De elementen zijn ellipsvormig en worden gevuld met lavasteen. De basisbeplanting bestaat uit sedum en grassen, waar allerlei planten en struiken aan kunnen worden toegevoegd. Doordat er vier kolommen in opgenomen zijn, zijn de elementen probleemloos stapelbaar. In Arnhem vormen zes korven samen een zuil. In horizontale richting zijn de korven zowel aan elkaar als aan de kopgevel verankerd. Aan de buizen voor de horizontale koppeling zijn verticale rvs-draden bevestigd voor verdere begroeiing. Standing Garden is een project van Nexit Architecten, Poelmans Reesink Landschapsarchitecten en hovenier Koninklijke Ginkel Groep.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.