Ga naar hoofdinhoud

Gipsproducten duurder door sluiting kolencentrales

gipsproducten

Gipsproducten worden mogelijk fors duurder. Dit komt doordat Nederlandse gipsmakers te maken krijgen met hogere grondstof- en transportkosten, doordat ze gips moeten importeren. Die kostenstijging wordt weer deels doorberekend. Dat schrijft het Financiële Dagblad.

De oorzaak van de hogere grondstof- en transportkosten is de toekomstige sluiting van de Europese kolencentrales. En juist die centrales zijn de grootste bron van grondstoffen voor de gipsindustrie. Gips is een bijproduct van rookgasontzwaveling bij kolencentrales. Het alternatief voor dergelijk gips is natuurgips uit groeves in Duitsland, Frankrijk en Marokko. De grondstofprijs kan hier mogelijk door verdubbelen.

“Het zal denk ik leiden tot een prijsverhoging van zo’n 10%, want we kunnen die verdubbeling van de grondstofkosten niet helemaal doorberekenen,” zegt Rob van Groningen, algemeen directeur van Knauf tegen het FD.

Alternatieven

Voor de gipsverwerkende industrie lijkt overschakelen op natuurgips de meest logische stap. Gelukkig is daar volgens Van Groningen genoeg van te vinden, maar niet in Nederland. Importeren is dan ook de enige optie. Ook gipswinning uit gerecyclede producten lijkt een alternatief, mede omdat het oneindig te hergebruiken is, zonder dat het zijn eigenschappen verliest.

Zure regen

Om de uitstoot van zwaveldioxide tegen te gaan, is in de jaren tachtig begonnen met het ontzwavelen van de rookgassen van kolencentrales. Zwaveldioxide zou namelijk een oorzaak zijn van ‘zure regen’. Tijdens het ontzwavelingsproces worden de rookgassen door een tank met kalkwater geleid, als gevolg van een chemische reactie ontstaat gips. Dit gips is zuiverder en goedkoper dan natuurgips. Jaarlijks produceren de kolencentrales in de EU zo’n 18 miljoen ton gips.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *