Ga naar hoofdinhoud

Metalen mantel voor ruimtevaartcentrum

Op de universiteitscampus van Stuttgart-Vaihingen staat een ruimtevaartcentrum dat veel weg heeft van een futuristisch ruimteschip. De glanzende metalen mantel van het gebouw is van hoogtechnologisch gebruik. Bouwkundig is er grote aandacht besteed aan moderne bouwtechnologie en materialen.

Het ruimtevaartcentrum van Baden-Württemberg onderscheidt zich door zijn organische vorm van de ‘normale’ rechthoekige gebouwen van de omliggende instituten. Het gebouw harmoniseert met de andere gebouwen en benadrukt dat het daarmee wel degelijk bij het onderzoeksterrein van de universiteit hoort. De planners van de gebouwendienst van de universiteit hebben bewust gekozen voor deze opvallende vorm, want naast zijn belangrijkste functie als universitair onderzoeks-, ontwikkelings- en onderwijsgebouw zullen geïnteresseerden hier via evenementen en tentoonstellingen ook een diepere blik op de thema’s ruimtevaart en astronomie kunnen werpen.

De toekomstgerichte kerngedachte van het ruimtevaartcentrum komt tot uiting in de vorm van het gebouw, maar evengoed in de vooruitstrevende bouwtechnologie. Het drie verdiepingen hoge gebouw omvat zo’n 1800 m² nuttige oppervlakte, zoals kantoren, laboratoria, vergaderzalen en gemeenschappelijke zones. Uitgestrekte plafondelementen overspannen zonder zichtbare draagconstructies de tentoonstellingsruimtes en de mediatheek op de begane grond, en maken een flexibel gebruik van ruime oppervlakken mogelijk. Een belangrijk element in deze bijzondere constructie zijn de ramen, die even hoog zijn als het gebouw zelf. Zij zorgen voor de verankering van de verschillende niveaus en dus ook voor de stabiliteit van het bouwwerk.

In de gebouwmantel wisselen aluminium en glazen elementen elkaar af. Extra uitspringende, gebogen aluminiumlamellen bepalen de vorm van het gebouw en geven het zijn typerende ronding. Voor de ramen werd dubbel isolatieglas Silverstar Combi Silber 48 T gebruikt. Met zijn weerspiegelend oppervlak voegt het glas een harmonische meerwaarde toe aan de metalen verschijning van het ruimtevaartcentrum, en dit effect wordt nog versterkt door de weerspiegeling van de omgeving in het glas.

Het ontwerp moest ook rekening houden energie-efficiëntie- en duurzaamheidseisen. Hier speelt de schil van het gebouw een belangrijke rol. Als bijkomende zonnebescherming naast de aluminiumlamellen gaat het Silverstar Combi Silber 48 T glas met zijn totale zontoetredingsfactor van slechts 35% het broeikaseffect van het gebouw tegen, vooral op warme dagen.

Zijn functie als warmtewerend glas en de uitstekende isolatiewaarde (U-waarde) van 1,1 W/m2K komt de gebruikers vooral in de koudere maanden ten goede. De doordachte technische uitvoering van de mantel, samen met een geothermische installatie met een zeer efficiënte warmteterugwinning, zorgen in alle seizoenen voor een aangename kamertemperatuur,  en dus ook voor de beste voorwaarden om de geheimen van het heelal te onderzoeken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.