Ga naar hoofdinhoud

Glazen gondelwoning uitgevoerd in IQ glas


Het bedrijf Glas Consult- IQ Glas komt met een nieuwe toepassing: een geheel glazen gondelwoning in Amsterdam. Het onderste deel van deze woning in koepelvorm is uitgevoerd in verwarmd IQ Glas en het bovenste deel met transparante zonnepanelen.

In samenwerking met diverse partijen en met als hoofdaannemer een gerenommeerde scheepsbouwer uit Hamburg gaat mogelijk al dit jaar nog gestart worden met de eerste gondelwoning. Funs Fiddelers uit Noorbeek, directeur en glastechnisch adviseur van Glas Consult – IQ Glas, is er ruim een jaar mede mee bezig geweest om de realisatie technisch voor te bereiden en te realiseren.

Vanaf de kade ziet de gondelwoning er meer uit als een kunstwerk. Maar eenmaal aan boord wordt de bezoeker niet alleen verrast door het magnifieke uitzicht, maar ook door de huiselijkheid van een echte woning. Funs Fiddelers: “Je kunt hier ook slapen en douchen, en er is zelfs een hobby kamer, waar je ook kantoor in kunt houden.” Dit komt doordat onder water nog een heel compartiment van ruimten en kasten is dat zich van buiten af aan het oog onttrekt.

IQ Glas
Lichttoetreding in de benedenverdieping geschiedt middels beloopbare glasplaten in de vloer van de begane grond. De drijvende gondelwoning is bedoeld voor pioniers en avonturiers in het moderne wonen. Mensen met een voortrekkersfunctie die om navolging vraagt en die anderen kan inspireren. Met als gemene deler de zorg om evenwicht in het milieu daadwerkelijk te bevorderen. Het centrale idee is dat de bouwvorm van de koepel is gekozen, en een energie concept wordt toegepast, waarbij het onderste deel van de koepel is uitgevoerd in verwarmd IQ Glas en het bovenste deel glas met transparante zonnepanelen. Voor zover bekend is deze toepassing echter nog niet elders in de wereld in combinatie geïntroduceerd.
Doch deze twee toepassingen (transparante zonnepanelen en verwarmd IQ Glas) zijn, ieder afzonderlijk, al op meerdere plaatsen in de wereld beproefd en bewezen als zijnde topproducten binnen hun branche.

Hoofdverwarming overbodig
Deze toepassing moet gezien worden als een momentopname van de technologie die momenteel beschikbaar is. Naarmate de technische ontwikkeling per jaar vooruit gaat wordt het ontwerp aangepast aan de nieuwe mogelijkheden. Uitgangspunt is dat de zonnepanelen zoveel energie doorgeven aan het verwarmde IQ Glas, dat een andere hoofdverwarming overbodig is. Doordat alle panelen een schuine stand hebben vangen zij in de zomer en winter rondom maximaal de zon op.

  • Neem een (proef)abonnement op het vakblad Bouwwereld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.