Ga naar hoofdinhoud

Glazen skywalk boven drielandenpunt

Net voor de zomervakantie werd de nieuwe uitkijktoren in Vaals geopend, met een fraaie glazen skywalk op 35 meter hoogte

Het drielandenpunt bij Vaals heeft een nieuwe uitkijktoren. Net voor de zomervakantie werd het nieuwe bouwwerk geopend, met een fraaie glazen skywalk op 35 meter hoogte. De toren is ontworpen door Roger Martens van RuimteMakers Architectengroep, die eerder ook al het bijbehorende nieuwe restaurant Wilhelminatoren ontwierp.

Ingenieursbureau Van der Werf en Nass bv uit Maastricht tekende voor de constructie. Die bestaat uit een betonnen kern met liftkoker, waar de stalen trappen zich omheen wikkelen. De stalen trappen zijn aan zowel zijkant als onderkant bekleed met hout.

Derde toren

De Wilhelminatoren heeft al een lange geschiedenis. De eerste werd al in 1905 gebouwd door de vereniging ‘Neerlands Hoogste berg’. In de Eerste Wereldoorlog zorgde een storm voor ernstige schade aan de toren. De bovenste twee verdiepingen moesten worden afgebroken. In 1944 zorgde Duitse artillerievuur voor flinke beschadigingen aan de toren, die in 1945 werd afgebroken. De tweede Wilhelminatoren met bijhorende restaurant werd in 1951 gebouwd door de gemeente. In 1975 werd deze verplaatst over 60m, zodat deze naast het nieuwe restaurant met panoramaterras kwam te staan.

Ruim 40 jaar later belemmerden bomen echter het uitzicht, was de toren in slechte staat en was er behoefte aan een toren met lift. In januari 2011 werd de bestaande toren gesloopt, waarna in hoog tempo de nieuwe toren werd gerealiseerd door Van Wijnen Sittard bv.

Video

Bekijk hier een video over de bouw en de geschiedenis van de Wilhelminatoren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *