Ga naar hoofdinhoud

Goudse stroopwafels in gevel

Het gebouw valt vooral op door zijn gevelpatroon, dat is gebaseerd op Goudse stroopwafels.

De gemeente Gouda verhuist in juni 2012 naar het nieuwe Huis van de Stad. Dit gebouw valt vooral op door zijn gevelpatroon, dat is gebaseerd op Goudse stroopwafels. Deze gevel is opgebouwd met prefab betonnen sandwichelementen, met aan de buitenzijde ingestorte steenstrips en kaders van wit beton.

Het ontwerp van het gebouw is van Buro Soeters Van Eldonk. Gouwenaars konden in 2006 uit twee inzendingen het nieuwe Huis van de Stad kiezen. Meer dan 8.500 inwoners brachten hun stem uit, waarvan de meerderheid koos voor Soeters van Eldonk. Het Huis van de Stad wordt gebouwd door aannemer Züblin. Die koos voor snelle bouw met prefab beton: vloeren van VBI; kernwanden uit de eigen Züblin-fabriek en (dragende) gevelelementen van het Belgische Arbeco.

Toleranties

De W-vormige sandwichementen voor de gevel zijn volledig geprefabriceerd, inclusief de steenstrips en witbetonnen kaders rondom de ramen. Grote aandacht is daarom besteed aan de toleranties. Die zijn maximaal 15 mm in het beton. Deze toleranties zijn opgevangen in het stelkozijn voor de aluminium kozijnen, met daarbij grote aandacht voor de waterdichting. Aan de binnenzijde zijn aluminium plintjes rondom de ramen geplaatst, die zijn meegenomen bij de afwerking van het beton door de stukadoor.

Het gebouw maakt voor zijn klimaatregeling gebruik van WKO in de bodem met afgifte van warmte en koude middels klimaatplafonds. Het Huis van de Stad telt 10 verdiepingen en staat aan de Burgemeester Jamessingel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Goudse stroopwafels in gevel

  • Jaap v.d. Bosch

    Je moet er van houden, maar ik vind het op zich mooi, en het ziet er scherp en fris uit.
    Maar zo was die in de eerdere ontwerpen niet, toen was het grauw en grijs, die laatste opwaardering met die (rode)steenstrips dat was pas het schot in de roos.
    Vanuit de trein bij station Gouda heb je er mooi zicht op.
    Heb ook wat foto’s van binnen gezien, terwijl de zon naar binnen scheen, en je kon zien dat er geen zonwerende beglazing is toegepast, en toen vroeg ik me wel af hoe kuntselen ze hier nu op een fatsoenlijke manier zonwering is, want alles staat schuin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.