Ga naar hoofdinhoud

Graafschades in toekomst beperkt

Nu ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten, is formeel een eind gekomen aan een drie jaar durend wetgevingstraject. De nieuwe Grondroerders-regeling zal volgens Bouwend Nederland graafschades in de toekomst sterk helpen verminderen.

Nederland wordt jaarlijks door gemiddeld zo’n 40.000 graafschades getroffen. Dat leidt tot een geschatte directe schadepost van meer dan 50 miljoen euro. De financiële effecten van gevolgschades en stagnatie bij de aannemer liggen nog vele malen hoger. Daar komen dan nog de effecten op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid bij. Deze zijn echter lastig in geld uit te drukken.

Infra en b&u
De zogeheten Grondroerdersregeling stelt eisen aan het opdrachtgeverschap, de voorbereiding en de uitvoering van machinale graafwerkzaamheden (zoals heien, funderen, damwanden, grondverzet, bemalingen, aanleg kabels en leidingen, bouwrijp maken en wegenwerk). De wet geldt dus niet alleen voor infrabedrijven, maar ook voor b&u-bedrijven die machinale werkzaamheden in de grond verrichten of laten verrichten.

Zorgvuldig graafproces
Uitgangspunt in de Grondroerdersregeling is een zorgvuldig graafproces. De grondroerder (aannemer) moet zorgvuldig graven, en de opdrachtgever moet daar gelegenheid voor geven. De wet noopt dus tegelijkertijd tot een zorgvuldige uitvoering als tot zorgvuldig opdrachtgeverschap.

Wat dat concreet inhoudt, heeft de markt zelf vastgelegd in de CROW-Richtlijn 250 ‘Zorgvuldig Graafproces’. Deze richtlijn werkt de verplichtingen uit voor opdrachtgevers, netbeheerders, aannemers en feitelijke gravers. Hiermee is het zorgvuldig graafproces uit de concurrentiesfeer gehaald.

KLIC-online
Bepaald revolutionair vindt Bouwend Nederland de verplichting tot informatie-uitwisseling over de ligging van ondergrondse netten. Al jaren vindt deze informatie-uitwisseling plaats via het KLIC (Kabels en Leidingen InformatieCentrum). Echter, niet alle aannemers en netbeheerders maken hier gebruik van.

Daarnaast wordt er geen verantwoordelijkheid genomen voor de juistheid van de informatie, waardoor er een grote vrijblijvendheid bestaat. De wet maakt hier een eind aan door invoering van een verplichte oriëntatiemelding in de ontwerpfase, een verplichte graafmelding in de uitvoeringsfase én een verplichte verstrekking van liggingsgegevens, waarbij deze correct en actueel moeten zijn.

De informatie-uitwisseling verloopt via het Kadaster. Daarmee zijn de onafhankelijkheid, continuïteit en kwaliteit gewaarborgd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.