Ga naar hoofdinhoud

Gratis handleiding bouwen met CLT

bouwen met CLT

Architectenbureau Inbo heeft een gratis handleiding gepubliceerd voor architecten en bouwkundigen over het bouwen met kruislaaghout (Cross Laminated Timber, CLT). Het document is hier te downloaden.

In de bouwsector in Nederland is veel belangstelling voor het bouwen met hout. Kennis over dit onderwerp ontbreekt nog, waardoor houtbouw nog niet grootschalig wordt toegepast. Merel Vos, Gustaf Jackson, Bahar Yildiz en Joost van den Berg, het onderzoeksteam van Inbo richtte zich op CLT. Zelf hadden ze veel vragen over de toepassing van hout, zeker op het gebied van gestapelde woningbouw.

Voorbeelden bouwen met CLT

Inbo voerde gesprekken met partijen die ervaring hebben met bouwen in hout. Team V Architectuur, Arup, Pieters Bouwtechniek, Adviesbureau Lüning en Finch Buildings waren bereid hun kennis te delen. Daarnaast analyseerde het team CLT-woongebouwen, die recent in Nederland verrezen, zoals HautPatch 22 en Stories, en bracht het team de respectievelijke bouwkundige oplossingen in kaart.

Uitdagingen en mogelijkheden in houtbouw

Deze ‘Handleiding CLT’ stimuleert architecten om te kiezen voor houtbouw. Het geeft praktische handvatten voor het ontwerpproces: van de initiatie-fase tot de uitvoering, met een focus op gestapelde woningbouw. De handleiding geeft een goed algemeen overzicht van uitdagingen en mogelijkheden in houtbouw.

Download de handleiding via de website van Inbo.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *