Ga naar hoofdinhoud

Groenregeling voor renovatie van gebouwen


De nieuwe Groenregeling, gewijzigd per 29 maart, geeft een stevige stimulans aan de realisatie van zeer duurzame utiliteitsgebouwen. Voor zeer ambitieuze nieuwe gebouwen is het voordeel in de nieuwe regeling drie keer zo groot geworden. Nieuw in de regeling zijn de mogelijkheden voor duurzaam renoveren. Het voordeel neemt hierbij toe naarmate er meer energie wordt bespaard. De groenregeling is uitsluitend bedoeld voor de koplopers onder duurzame utiliteitsgebouwen.

Voordeel duurzame gebouwen vergroot
Projecten met een groenverklaring komen in aanmerking voor financiering door een groenbank tegen een rente die gemiddeld één procent lager ligt is. Het bedrag dat groen gefinancierd kan worden is voor zeer duurzame nieuwbouw opgetrokken van €400,- naar €600,- per vierkante meter vloeroppervlak. Daarnaast is de beperking tot 5.000 vierkante meter per project geheel komen te vervallen. Door de nieuwe groenregeling is het voordeel voor een gemiddeld gebouw van 10.000 vierkante meter vloeroppervlak drie keer groter dan bij de oude regeling.

Duurzaam renoveren
Geheel nieuw is de categorie duurzame renovatie. Uitgangspunt is daarbij dat door de renovatie de kwaliteit van het gebouw minimaal op nieuwbouwniveau komt en er een sterke verbetering plaatsvindt van de energiekwaliteit. Het bedrag dat groen gefinancierd kan worden, loopt op tot € 600, – per vierkante meter vloeroppervlak en is afhankelijk van de mate van energiebesparing.
Projecten met een groenverklaring komen tevens in aanmerking voor de milieu-investering aftrekregeling MIA.

Kwaliteitseisen
De groenregeling is gericht op de meest ambitieuze koplopers-projecten in Nederland. De eisen voor de nieuwbouw zijn niet gewijzigd. De eisen voor renovatie betreffen het gebruik van duurzaam hout, energie en waterbesparing, aandacht voor de kwaliteit van het binnenmilieu en een lange functionele levensduur van het gebouw. De exacte eisen voor nieuwbouw en renovatieprojecten zijn te vinden op www.agentschapnl.nl/groenbeleggen.

Overheid stimuleert duurzame utiliteitsbouw
Gebouwen met een groenverklaring voldoen nu al aan de eisen die voor 2015 zijn overeengekomen in het Lente-Akkoord dat VROM heeft afgesloten met de bouwbranchepartijen. Met de nieuwe regeling dragen de ministeries van VROM en Financiën bij aan de invulling van het programma Schoon en Zuinig dat naast het realiseren van energiebesparing ook het stimuleren van nieuwe energiezuinige ontwikkelingen beoogt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *