Ga naar hoofdinhoud

Groninger school krijgt lichtgewicht groen dak

De St. Michaëlschool in Groningen krijgt als eerste gebouw in Nederland een lichtgewicht groen dak op een bestaande dakconstructie. De gemeente Groningen, die sinds kort begonnen is groene daken te subsidiëren, betaalt het dak.

Het schoolbestuur wil het gebouw zo duurzaam mogelijk renoveren. Een groen vegetatiedak past daarbij. De huidige dakconstructie is niet sterk genoeg om een traditioneel groen dak (zie foto) aan te leggen. Een lichtgewicht uitrolbaar vegetatiedak is de oplossing.

Mos
Drie nieuwe lokalen en het oude dak krijgen een groen dak. Het bestaat uit een vlies dat water vasthoudt met een verankeringsmat met kiemplantjes van mos. De vegetatie is na ongeveer negen maanden volgroeid. Het Groningse bedrijf Esha levert het groene dak.

Verkoeling
Groene daken werken energiebesparend. In de winter houden ze warmte vast, ’s zomers brengen ze verkoeling. De daken werken als een buffer bij hevige regenval en zorgen voor de opname van fijnstof. Bovendien brengen ze de natuur in de stad en nemen ze fijnstof op. Het dak van Esha neemt relatief veel fijnstof op.

Bron: Gemeente Groningen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.