Ga naar hoofdinhoud

Grootschalige isolatie van huurhuizen

Woningcorporaties gaan dit en volgend jaar honderdduizend huurhuizen veel energiezuiniger maken. Het kabinet stelt daarvoor 270 miljoen euro beschikbaar. Dat zijn Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties, en minister Eberhard van de Laan (Wonen, Wijken en Integratie) overeengekomen.

De woningen moeten een energielabel A krijgen, waarmee zij aan de strengste voorschriften voldoen. Ook zal de garantiestelling voor nieuwbouwwoningen worden verhoogd en mogen corporaties onverkoopbare woningen tot een waarde van 350.000 euro van projectontwikkelaars tijdelijk overnemen. Het akkoord zou vandaag in de ministerraad worden besproken en gaat daarna naar de Tweede Kamer.

Garantie
De garantiestelling van de overheid gaat van 200.000 euro naar 240.000 euro. Dat is belangrijk voor de woningcorporaties. Op dit moment kunnen zij woningen boven de twee ton veelal niet laten bouwen, omdat zij de financiering niet rond krijgen.

Aedes heeft daarnaast toegezegd dat huiseigenaren die door financiële tegenslag hun hypotheek niet kunnen betalen, bijvoorbeeld als gevolg van werkloosheid, niet op straat mogen komen. De corporaties krijgen wel de vrijheid om zelf te bepalen hoe zij die mensen helpen.

Kritisch
De maatregelen komen bovenop de maatregelen die het kabinet neemt om de bouw te stimuleren: de btw voor isolatie gaat van 19 naar 6 procent en er komt een subsidie op dubbel glas.

Makelaars en Vereniging Eigen Huis zijn kritisch. Zij vinden dat het kabinet te weinig doet voor de huizenkoper. Zij willen een verlaging van de overdrachtsbelasting (nu 6 procent) en optrekken van de Nationale Hypotheek Garantie.

Wettelijk
De PvdA wil een wettelijke energienorm voor bestaande bouw. “Subsidies op isolatiemateriaal en dubbelglas helpen onvoldoende”, zegt het Kamerlid Samsom (PvdA). Daarom wil hij een wettelijk criterium, zoals er al is voor nieuwbouw. Woningcorporaties, bedrijven en huizenbezitters worden zo verplicht hun pand energiezuinig te maken.

Bron: Het Parool | De Volkskrant

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.