Ga naar hoofdinhoud

Grootste drijfgebouw van Nederland


Amsterdam krijgt met het hoofdgebouw van Waternet het grootste drijfgebouw van Nederland. Dat zegt Attika Architecten, die de met riet beklede ark van 31 bij 12 meter en drie bouwlagen ontwierp. De constructie is op basis van houtskeletbouw en de gevel is bedekt met riet.

Verder komen er twee bijgebouwen op de kade in containerlook die de nautische sfeer
versterken. Het drijfgebouw wordt de thuishaven van de drijfvuilvissers die de Amsterdamse grachten schoonhouden.

Riet en Cortenstaal
Attika Architecten verenigde duurzame en herbruikbare materialen in een open, lichte en optimistische architectuur. Contrasten tussen het riet en accenten in cortenstaal, tussen gesloten vlakken en expressieve openingen, bepalen het karakter van het gebouw.

De duurzaamheid komt tot stand door een hoog niveau cradle to cradle materiaalgebruik en
duurzame installaties waaronder een warmtewisselaar in de bodem van het drijflichaam. Verder kan het gebouw geheel gedemonteerd worden in herbruikbare of biologisch afbreekbare delen.

Uitdaging
ABC Arkenbouw in Urk heeft het Waternet drijfgebouw in uitvoering. ABC ervaart het gebouw met deze voor een ark extreme afmetingen als de ultieme uitdaging. Het wordt in twee helften om beurten in een droogdok afgebouwd waarna de twee halve gebouwen naar de haven van Urk worden gesleept. Daar zullen de twee helften tot één gebouw worden samengebouwd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *