Ga naar hoofdinhoud

Grootste duurzame project sociale huursector

In Ulft, nabij Doetinchem, gaat de gemeente Oude IJsselstreek 50 energieneutrale woningen realiseren, waarvan 35 sociale huurwoningen. Binnen de sociale huursector is het de eerste keer dat in Nederland een duurzaam project van deze omvang wordt gerealiseerd. De energieneutrale woningen in de nieuwe wijk Biezenakker worden gerealiseerd via een bijzondere en innovatieve anbestedingsmethodiek.

Impuls
In juni van dit jaar presenteerden acht Achterhoekse gemeenten samen met wooncorporaties en welzijnsorganisaties hun plannen om projecten versneld uit te voeren en te voorzien van een extra duurzaamheidsslag. Een belangrijk doel hierbij is het geven van een economische impuls aan de Achterhoek.

De gemeente Oude IJsselstreek en Wonion geven gehoor aan deze versnelling door toepassing van de innovatieve manier van aanbesteden, het versnellen van procedures en het versneld realiseren van ondermeer deze energieneutrale woningen.

Het streven is dat een jaar eerder, in 2010 in plaats van 2011, te starten met de bouw van de woningen. De energieneutrale woningen in de Bomenbuurt zijn een deelproject van een groter masterplan in de wijk Vogelbuurt/Biezenakker in Ulft.

Transparante bouwsector
Vijf consortia presenteerden op 22 juli aan Wonion, gemeente Oude IJsselstreek én elkaar hun plannen en budgetten. Nog uitzonderlijker is dat de selectiecommissie die het winnende consortium, aangevoerd door bouwbedrijf Klomps uit Dinxperlo, heeft gekozen, vergaderde in het bijzijn van de consortia en alle overige belangstellenden. Dit is een ongekende manier van openheid en ketenintegratie in de bouwsector.

Door in competitie en teamverband na te denken over duurzame oplossingen, bouwmethodes, materiaalgebruik en prijsstelling, is uiteindelijk het beste plan neergelegd. Een dergelijke vorm van samenwerking is noodzakelijk om duurzame innovaties te realiseren.

De bestaande aanbestedingsmethodiek is daarvoor niet geschikt. Wonion en de Gemeente Oude IJsselstreek zijn van mening dat deze nieuwe systematiek de weg vrij maakt naar een meer duurzame en transparante bouwsector.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.