Ga naar hoofdinhoud

Grote delen Bouwbesluit niet bindend

Grote delen van het Bouwbesluit zijn niet bindend. Dat concludeert de rechtbank in Den Haag in de zaak van bouwadviseur Knooble tegen de staat en het normalisatieinstituut NEN. De NEN-normen die in het Bouwbesluit genoemd worden, zouden niet volgens de Bekendmakingswet bekend gemaakt zijn.

Volgens de rechter leidt dit ertoe ‘dat de voorschriften van het Bouwbesluit 2003 en de Regeling Bouwbesluit 2003, voor zover daarin is verwezen naar de NEN-normen, (nog) niet in werking zijn getreden en dus (nog) niet verbindend zijn. Dit betekent ook dat de vordering (…) zal worden toegewezen.’

Vrij van auteursrecht
Omdat de rechtbank hiermee aangeeft dat verwezen NEN-normen niet verbindend zijn, is de tweede vordering van Knooble om NEN-normen vrij van auteursrecht te hebben volgens de rechter bij de huidige stand van zaken nog niet aan de orde.

De rechtbank voegt volledigheidshalve toe: “In geval echter de staat (een deel van) de inhoud ervan wil opnemen in een algemeen verbindend voorschrift, heeft dat als consequentie dat die inhoud op gelijke wijze als het algemeen verbindend voorschrift zelf openbaar gemaakt dient te worden. De gevolgen voor het auteursrecht van het NNI zijn dan een zaak tussen de Staat en het NNI.”

Bron: Knooble

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *