Ga naar hoofdinhoud

Haagse Hogeschool wint NET-Trofee 2009


De Haagse Hogeschool wint de NET-Trofee 2009. Deze prijs voor het beste initiatief op het gebied van energiezuinig wonen en werken in Nederland is gisteren uitgereikt tijdens het Meer Met Minder congres ‘De markt in beweging’. Aan de NET-Trofee is een bedrag van 25.000 euro en een kunstwerk verbonden

De jury, bestaande uit de finalisten van vorig jaar, prijst vooral de wijze waarop De Haagse Hogeschool haar onderwijsfilosofie in dit project heeft vertaald en geïntegreerd met maatschappelijke doelen. Dat maakt het project volgens jurylid Truus Sweringa, directeur van Oost-Flevoland Woondiensten en winnaar van 2008, tot een uitstekend voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

“Voor de studenten van De Haagse Hogeschool zal duurzaamheid een vanzelfsprekend onderdeel zijn bij het ontwikkelen van hun latere beroepsvaardigheden. In die zin werpen de investeringen in dit duurzame gebouw in meerdere opzichten langdurig hun vruchten af.”

Duurzaamste hogeschool van Nederland
De Haagse Hogeschool realiseerde met het gebouw van de Academie voor Technology, Innovation & Society en de Academie voor ICT & Media, de duurzaamste (hoge)school van Nederland. De nieuwe dependance in Delft, met een vloeroppervlak van bijna 15.000 m2, is voorzien van onder meer warmtepompen, zonnecollectoren in de rijbaan en het parkeerdek en zeer energiezuinige verlichting.

Een innovatief regelsysteem stuurt de energievraag optimaal. Dit gebeurt met sensoren die continu de temperatuur, het CO2-gehalte en het energieverbruik in alle ruimtes meten. Al deze duurzame technieken leiden tot een forse besparing van circa 55.000 euro per jaar op de energiekosten en een reductie van de CO2-uitstoot met 65%.

Het gebouw is ontworpen door Syb van Breda.

Toekomstbestendig
“Met een Energie Prestatie Coëfficiënt van 0,59 heeft de Haagse Hogeschool een prestatie van formaat neergezet”, zegt jurylid Sweringa. “Met een slimme combinatie van nieuwe technieken en een geavanceerd regelsysteem is de dependance in Delft geheel ‘state of the art’, en daarbij ook nog toekomstbestendig omdat rekening is gehouden met te verwachten nieuwe duurzame opties.”

Bijzonder is volgens Sweringa ook dat studenten in het nieuwe gebouw van De Haagse Hogeschool opgeleid worden tot specialisten op het gebied van schone energie en duurzaamheid. Die combinatie is uniek in Nederland.

Opening
Hans Gubbens, als projectadviseur betrokken bij de bouw van de dependance in Delft, is verrast en blij met de prijs. “Het is goed om te zien dat zo’n langlopend project wordt beloond met zo’n belangrijke prijs. We hebben er veel tijd en energie in gestoken: ruim zeven jaar geleden startte de voorbereiding van de nieuwbouw. Er is toen bewust gekozen voor de inzet op duurzaamheid. En we zijn trots op het resultaat.”

Momenteel worden in het gloednieuwe gebouw de laatste puntjes op de ‘i’ gezet, want binnenkort wordt er hoog bezoek verwacht in Delft. Op 19 november zal premier Balkenende, als voorzitter van het Innovatieplatform, het gebouw officieel openen.

Video
Een korte impressie van het atrium van de Haagse Hogeschool in Delft.

Foto: Michael van Oosten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *