Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Heijmans werkt mee aan geprint grachtenpand

Bouwbedrijf Heijmans gaat meewerken aan de plannen van DUS Architects voor een 3D-geprint grachtenpand. Het bouwbedrijf gaat de bouwkundige kennis leveren voor het geprinte huis en zal de inrichting en logistiek op de bouwplaats op zich nemen. Math Dohmen, directeur woningbouw bij Heijmans, denkt dat 3D-printen in de bouw enorme veranderingen gaat teweegbrengen.

Modules printen

DUS Architects gebruikt voor het experiment de Kamermaker, de grootste verplaatsbare 3D-printer ter wereld. Hiermee kunnen modules worden geprint die vervolgens worden samengevoegd tot één bouwwerk. Het grachtenpand moet het eerste geprinte gebouw ter wereld worden. Het project biedt tevens de kans om de mogelijkheden van 3D-printen voor de bouwsector te onderzoeken.

Bouwplaatsbezichtiging

In het eerste weekend van maart gaat de bouwplaats aan de Tolhuisweg 7 in Amsterdam open voor publiek en kunnen belangstellenden tegen een kleine vergoeding de printer in actie bekijken.

Bekijk hieronder een video van DUS over 3D-printen:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Heijmans werkt mee aan geprint grachtenpand

  • 3D printen op grote schaal is fantastisch wat betreft de mogelijkheden naar de bouwsector. In 2012 is er aan de KU Leuven op Campus De Nayer een project gestart rond het 3D printen van beton. Ondanks dat het ging om een proof-of-concept met enkele eindejaars studenten bouwkunde en elektro-mechanica zijn de resultaten veelbelovend. Nu nog bedrijven zoeken die hier iets mee willen gaan doen!

  • Patricia Gerrits

    Geweldig! Dat is ontwikkeling en vernieuwing. Ik ga het zeker bekijken.

  • p. kuperus

    Ik neem aan dat ze met thermoplastische kunststof werken. Stel je eens voor als we met beton zouden kunnen 3d-printen….. Dan zou je de meest waanzinnige vormen kunnen maken, maar er zit wel een praktisch bezwaar aan. Het beton zou snel moeten verharden maar het moet ook heel goed verpompbaar zijn. Lijkt me een lastig te combineren eigenschap. Het schijnt wel mogelijk te zijn om metalen te printen, maar die zullen wel soldeertin achtig zijn zodat ze week worden door verhitting maar ook snel weer stollen.

  • hoe zit het met de milieu last van dit materiaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.