Ga naar hoofdinhoud

Het belang van een kroonluchter bij de verbouwing van een oude pand

kroonluchter

Een pand dat al meer dan 150 jaar bestaat, heeft een unieke eigenschap in huis. Bij de verbouwing hiervan, proberen renovateurs zo min mogelijk het skelet van het gebouw aan te passen, zodat het oorspronkelijke uiterlijk van het pand niet wordt aangepast. De renovateurs versterken alleen de plekken die nog niet aan de eisen voldoen aan de wet- en regelgeving. Het blijft echter de kunst om zo min mogelijk aan het oorspronkelijke model te veranderen, waardoor het oude gebouw zijn eigenschappen niet verliest. Hoe zorg je in ieder geval ervoor dat – na de renovatie- het gebouw toch nog dezelfde ambiance blijft behouden? In dit artikelen houden we deze vraag centraal en komen met de juiste oplossing.

Populariteit van de kroonluchter

Een kroonluchter, ofwel kandelaber, kroonlamp, lichtkroon en kaarsenkroon is een veelarmige hangende lamp. De kroonluchter is voornamelijk bekend om zijn decoratieve functie waarbij een ketting aan het plafond is gevestigd.

De kroonluchter bestaat al meer dan 600 jaar in onze maatschappij, toen de rijke lieden in de middeleeuwen hun welvaart wilden aantonen. De kroonluchters van toen waren natuurlijk iets anders in vergelijking tot het heden. De kroonluchters in de middeleeuwen werden niet van Swarovski kristal en goudwerk gemaakt, maar van hout brons  en smeedijzer, en  kaarsen.

De eerste kroonluchter werd dus door rijke kooplieden in de 15e eeuw bedacht. Vanaf dat moment werden ring-of kroonvormige ontwerpen werden populair gezien de welvaart van mensen steeds toenam waarbij het uitstralen van status ook steeds centraler werd.

De kroonluchter bleef hetzelfde tot de 18e eeuw, maar in het begin van de 18e eeuw ontstonden gegoten vormen van verguld brons met lange, gebogen armen die weer in de huizen van de rijke kooplieden hingen. Rond 1890 werden de eerste kroonluchters – die op elektriciteit konden worden- geïntroduceerd, waardoor de productie en afname nog groter werd.

Kortom, de kroonluchter is gedurende de geschiedenis veranderd op het gebied van technische dingen, zoals materiaal, grootte en kristallen. Een aspect is hetzelfde gebleven, namelijk het is en blijft statusgevoelig.

Een antieke kroonluchter in het pand

Een antieke kroonluchter is de verzamelnaam voor alle kroonluchters met een antieke achtergrond. De meeste antieke kroonluchters zijn ook vanuit de Franse tijd gebleven en in ons hedendaagse leven nog aanwezig. Dit komt mede doordat partijen deze kroonluchters hebben overgekocht en vervolgens gerestaureerd.  Meest voor de hand liggende antieke kroonluchter is van de Franse tijdperk, rond 1780-1800. De Tsjechische en Russische kroonluchters is ook de favoriet van de meeste kroonluchter liefhebbers.

Het hebben van een antieke kroonluchter in een oude pand geeft -zoals eerder beschreven- een betere ervaring en hierdoor blijft het gevoel hetzelfde.

Bij het toevoegen van een antieke kroonluchter aan het pand, zouden er twijfels kunnen ontstaan in hoeverre de kroonluchter nog in perfecte conditie is, gezien deze van de 19e eeuw is. Bij deze kroonluchters worden onderhoudsafspraken concreter geformuleerd zodat de kroonluchters nog altijd in topconditie kunnen blijven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *