Ga naar hoofdinhoud

Hoe kun je de waarde van je huis vergroten?

Wanneer je de trotse eigenaar bent van een koophuis wil je natuurlijk dat dit huis zo veel mogelijk waard is wanneer je het weer gaat verkopen. Of je nou in het bezit bent van een opknappertje of van een huis dat aan al je eisen voldoet, er zijn altijd mogelijkheden om de waarde van je huis te vergroten. In dit artikel lees je wat jouw huis nodig heeft om flink in (WOZ-)waarde te stijgen. 

Creëer ruimte 

Het klinkt logisch, maar door de woonoppervlakte van je woning te vergroten kun je de waarde van je huis laten stijgen. Er zijn verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen. Je kunt denken aan een uitbouw of een dakkapel. Let er wel op dat je bij deze veranderingen aan je huis een vergunning van de gemeente nodig hebt. De voorwaarden voor een vergunning kunnen per gemeente aardig verschillen. Houd hier dus ook rekening mee. 

Uitbouw 

Bij een uitbouw zul je enkele afwegingen moeten maken. Je gaat bij een uitbouw aan je huis ongetwijfeld een stuk van de oppervlakte van je tuin inleveren. Je vergroot dus wel je woonoppervlakte, maar het is verstandig om na te gaan of dit het waard is wanneer je naar het geheel kijkt. Laat je over een uitbouw goed informeren door een professional. Soms is er meer mogelijk dan je denkt, bijvoorbeeld door de uitbouw te verlengen naar de eerste verdieping. Het is zonde als je dit achteraf ontdekt.

Dakkapel

Om een kleine zolder aantrekkelijker te maken wordt er vaak gekozen voor een dakkapel. Bij een dakkapel is het belangrijk dat de afmetingen kloppen. Laat je hierbij dus ook adviseren door een professional. Er zijn verschillende materiaalsoorten mogelijk, maar tegenwoordig ziet men het liefst een dakkapel van kunststof omdat deze, in tegenstelling tot hout, duurzaam is. Naast dat dit goed is voor het milieu, kan het ook leiden tot een positieve taxatie van je huis.

Overweeg zonnepanelen 

Je ziet ze steeds vaker: zonnepanelen. Niet zo gek, want ze kunnen veel voordelen hebben! Hoewel het aanschaffen van zonnepanelen een flinke investering is, zullen ze de waarde van je huis vergroten. Ieder huis heeft een energielabel waaraan je kunt zien hoe zuinig een huis is. Zonnepanelen zorgen voor lagere energiekosten, al verschilt dit natuurlijk wel per huishouden. In sommige gevallen betekent een groen energielabel ook korting op de hypotheekrente

Keuken en badkamer

Het is voor kopers natuurlijk erg aantrekkelijk wanneer een huis een mooie en nette badkamer en keuken heeft. Toch moet je hiermee oppassen: de inrichting van de keuken en de badkamer zijn namelijk erg onderhevig aan smaak. Het kan dus zijn dat de badkamer waar jij zoveel geld aan hebt uitgegeven er meteen weer uitgesloopt wordt. De waarde van je huis is dan misschien wel gestegen, maar je had het geld wellicht ook ergens anders aan kunnen besteden.

Isolatie

Het goed isoleren van je huis kan ook energiebesparend werken en is daarom een toegevoegde waarde voor je huis. Veel nieuwbouwhuizen zijn al goed geïsoleerd, maar ben jij bijvoorbeeld in het bezit van een karakteristiek jaren dertig huis? Dan kan er waarschijnlijk nog wel wat verbeterd worden op het gebied van isolatie. Zo kun je informeren naar spouwmuur-, dak- en gevelisolatie. Ook isolatieglas, oftewel dubbelglas, zorgt ervoor dat jouw huis aantrekkelijker in de woningmarkt ligt!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *