Ga naar hoofdinhoud

Hoe zit het met zonnepanelen op een plat dak?

zonnepanelen

Bij zonnepanelen denk je al snel aan panelen op schuine daken, maar hoe zit dat als je ze op een plat dak wilt laten leggen? Dat heeft zelfs vaak meerdere voordelen, waar we je graag wat meer over vertellen.

Ideale hellingshoek creëren

Bij een schuin dak zit je vast aan de hellingshoek van je dak. Wanneer die hellingshoek tot op de centimeter nauwkeurig te bepalen is dan kan de opbrengst van zonnepanelen vergroot worden. Er is overigens niet per se een standaard voor de perfecte hellingshoek, omdat die ook weer afhangt van de windrichting en de omvang van je plat dak. Het is daarom aanbevolen om een zonnepanelen specialist in de armen te nemen, die op basis van het specifieke dak advies uit kan brengen over de juiste hellingshoek.

Altijd in de juiste windrichting

Waar je bij een schuin dak vastzit aan een ligging op twee windrichtingen, kun je met een plat dak exact bepalen in welke richting de panelen moeten liggen. Normaliter is een ligging op het Zuiden ideaal, omdat je dan de hele dag zon hebt. In dat geval worden ze overigens vaak in een hoek van 35 graden gelegd.

Mocht je echter een klein plat dak hebben, dan kan een oostwestopstelling en een kleinere hellingshoek een betere keuze zijn. Hierdoor passen er meer panelen op je dak, omdat je geen last hebt van schaduw. Hierdoor zal het rendement per paneel wel wat lager zijn, maar kan de totale opbrengst per vierkante meter wel verhoogd worden. Ook wordt bij deze opstelling de energieopbrengst beter over de dag verdeeld, wat vooral in de toekomst gunstig gaat zijn als de salderingsregeling afgebouwd wordt (vanaf 2025).

Draagkracht van het platte dak

Het is natuurlijk ook van belang dat het platte dak de constructie met zonnepanelen kan dragen. Dat hangt onder meer van de dakbedekking af. Zo zijn bijvoorbeeld asbestdaken en daken met sandwichpanelen ongeschikt. Gelukkig zijn (kleine) aanpassingen aan het dak vaak wel mogelijk om het alsnog geschikt te maken voor een zonnesysteem. Soms kan het aanleggen van een zonnesysteem hierdoor wel wat prijziger uitvallen.

Terugverdientijd berekenen

Zonnepanelen plat dak aanleggen? Dan raden we je aan om altijd een specialist in te schakelen. Een goed voorbeeld is aanbieder Sungevity. Zij hebben geavanceerde software waarmee ze op basis van jouw plat dak en verbruik nauwkeurig de beste ligrichting, hellingshoek, afstand tussen de panelen én het aantal aanbevolen panelen kunnen bepalen. Dit op basis van je verwachte verbruik. Natuurlijk kijken ze ook naar de draagkracht van je dak.

Je kunt er tevens een Dakscan doen om te zien wat een zonnesysteem jou ongeveer gaat kosten. Normaal gezien kun je uitgaan van een bedrag van circa €3.500 tot €5.000. Dit verdien je meestal binnen zes tot acht jaar terug. Check zeker ook even de website van de gemeente, want soms staat er een subsidie op zonnepanelen voor je klaar (verschilt per gemeente). Daarnaast wordt de btw op zonnepanelen vanaf 2023 afgeschaft. Dus, tel uit die winst!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.