Ga naar hoofdinhoud

Verticaal bos hangend aan flat

Het hoogste bos ter wereld bevindt zich straks in Milaan. Daar wordt nu gebouwd aan een verticaal bos, hangend in betonnen bakken aan de gevels van twee flats. Het is de bedoeling dat het verticale bos leidt tot een prettige leefomgeving met minder stofdeeltjes, een goede geluidsisolatie en meer door de bomen geproduceerde zuurstof. Het water voor de bomen wordt deels gehaald uit gereinigd ‘grijs water’, het licht vervuilde afvalwater uit de appartementen en aangevuld met regenwater. Samen met zonnepanelen en energiezuinige voorzieningen maken de bomen ‘Bosco Verticale’ tot een duurzaam gebouw.

Het Bosco Verticale verrijst in de wijk Isola, niet ver van het centrum van Milaan. In 2013 wordt het bos voltooid. Het bos zal straks aan twee woontorens van 110 en 76 meter hoog hangen, een ontwerp van het Milanese bureau van Stefano Boeri. Of het verticale bos een lang leven is beschoren, moet nog blijken. Volgens deskundigen gaan vooral de watervoorziening en de worteling van de bomen mogelijk voor problemen zorgen.

 

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

10 reacties op “Verticaal bos hangend aan flat

 • Joop-Jan

  (Zie ook Google Streetview: http://goo.gl/maps/27wUz)

 • Tjonge wat een hoop zwartgallige Nederlands Calvinisme bespeur ik hier. Vinden jullie het misschien jammer dat jullie het zelf niet getekend hebben? Nederland kan wat mij betreft niet genoeg ideeën krijgen om woonomgev
  ingen minder grijs te krijgen.

 • Henk

  Bomen blijven klein op plekken waar het altijd/vaak hard waait.

  Mooi idee, ik hoop dat het gaat werken.

 • @Jaap van den Bosch
  Dit vindt ik nu leuk om eens over na te denken en te discussiëren…kunnen we hier in Nederland ook niet zo’n project opzetten?
  De daglichttoetreding is inderdaad een goed punt. Ik denk dat je daarbij af moet stappen van de minimum plafondhoogte. Veel te vaak worden nieuwbouwwoningen strak op dat minimum gebouwd, maar wat als je dat nu eens los zou laten en de plafondhoogte zou verhogen naar 3m of zelfs hoger. Dit geeft ook per direct de illusie van meer ruimte. Of denk anders aan een woonkamer grenzend aan het balkon met een plafondhoogte van 5,5 meter, met een vide en terugliggende slaapvertrekken.
  Wat betreft de windbelasting op de bomen: Ik Je zult vlinke balkons gaan maken om leefruimte te kunnen samenvoegen met een redelijke daktuin, wat betekent dat je een grote overhangende constructie zult krijgen die je moet opvangen. Dit zou ik denk ik doen door een betonnen halfspant/ galgconstructie (plank aan de muur idee). Deze fungeren dan ook gelijk als windbrekers, wat de belasting op de bomen vlink af zal laten nemen (en daar zullen de bewoners ook erg blij mee zijn op die hoogte). Maar er moet natuurlijk wel nog iets anders bedacht worden op de bomen en eventuele wortelrot of ziekte inderdaad…Daar gaan we even over nadenken…

 • Jaap van den Bosch

  @ Brands
  Technisch gezien denk ik dat jouw oplossing op zich de betere is, zeker voor het onderhoud en (gedeeltelijke) veiligheid, met die vrije loopruimte tussen balustrade en bomen, maar ja, uiteindelijk zul je toch kwa afmeting balkon een behoorlijke ruimte moeten gaan creeren, om met aftrek van loopruimte en bomen nog een redelijke netto (zit) ruimte over te houden.
  En ook neem ik je stelling wel aan, dat mensen die hier in willen wonen wel iets met een bos hebben, want hoewel er de nodige voordelen zijn, zoals de natuur voor je raam, en geluids isolerend, allemaal groen en leuk, maar wil je nou altijd dag in en dag uit, maar tegen die bomen aan kijken? uitzicht heb je dan niet echt, zeg ook niet dat dat in alle gevallen alles is, maar toch.
  En verder, omdat je toch technisch bezig bent, wanneer moet je dit in een nieuwbouwplan gaan doen en kenbaar maken, voor of na de bouwvergunning?, ik denk misschien wel er na, want doe je het ervoor en is het een gebouwonderdeel, dan zou het best wel eens kunnen dat je je vereiste daglicht opbrengst niet gaat halen, dus erna eventueel, maar dat wringt dan waarschijnlijk weer met de in omloop zijnde verkoopfolders??? tja, hoe doe je dat.
  En tot slot, het vastzetten van die bomen, je geeft wel wat ideen, maar vergis je niet in windkrachten, die op grotere hoogte en op gebouwhoeken kunnen ontstaan, hoe of je dat veiligheidsrisico zomaar even afdekt dat lijkt me nog niet zo eenvoudig, want boomwortels kunnen ook weg rotten, zonder dat de leek dat in de gaten heeft, en of dat dan die windkrachten nog kan weerstaan?? mooi technisch vraagstukje lijkt mij.

 • Daar ben ik het niet helemaal mee eens.
  Het ontwerp heeft wel degelijk een kans van slagen. Maar dan moet het wel goed uitgewerkt zijn, en niet als op de render. Allereerst zou ik niet uitgaan van die hoge bomen. er zijn zat bomen die een max. hoogte van 1,5 a 2 m kunnen behalen. combineer dit met wat struikjes en je hebt je ‘bos’. Voor de beworteling ga je uit van een min. diepte van 50 cm aan aarde, dus bloembakken van ca. 60 a 80 cm diep zou voldoende moeten zijn om de bomen vast te kunnen houden. Eventueel zou je bij het plaatsen van de bomen de hoofdwortels al vast kunnen maken aan de bodem.
  Onderhoud aan de tuin zal moeten komen van de bewoners, dus de daktuin kan niet aan de rand van het balkon liggen, daar moet nog een beloopbaar deel naast zijn met een balustrade. Wat ook weer de kans van vallende takken die de BG raken reduceert.
  En ik denk niet dat je hoeft te verwachten dat er mensen gaan wonen die niets hebben met een boom in de tuin. Wat de kwestie vervuild water weer een oplossing bied. De bouw moet veranderen, en de consument ook dus het opdragen tot het niet gebruiken van zwaar chemisch spul is niet eens een gek idee.
  Wie weet hebben ze daar wel een hele mooie oplossing voor. Er zijn zat water(zuiverings)deskundiggen die op dit probleem een hele boel mogelijke oplossingen zouden kunnen geven. Wie weet is dat ook wel gedaan.
  Dus ik hoop dat ze hier heel goed over na hebben gedacht, want hoe gaaf zou het nu zijn om een levende toren te hebben staan? Het plaatsen van zo’n toren is toch weer een stap vooruit om het bestaan van steden te kunnen handhaven.
  Ik zie het wel zover komen dat er (hopelijk) niet te ver in de toekomst commerciële voedselverwerving plaats zal vinden op de daken van hoogbouw in de stad (geen penthouse maar boerderij op je dak). Er moet wel zo’n oplossing komen, anders kunnen steden straks niet verder groeien.

 • Leon

  Ach jongens, niet zo kritisch. Jullie denken toch niet dat dit ontwerp gebaseerd is op enig gezond verstand? Groen is hot op het moment, en dit is een prachtige manier voor Stefano om het mondiale nieuws te halen. Dat dit knutselaarsbureautje over 3 jaar niet meer bestaat, daar hoor je niemand over. Laat staan over de praktische problemen die er rondom dit gebouw gaan ontstaan. Wie dan leeft, wie dan zorgt. En hup: op naar het volgende luchtkasteel…

 • BTtje

  Het voorbeeld van moderne architectuur. De grens tussen het onmogelijke en haalbare zoeken, zonder na te denken over de toekomstbestendigheid en onderhoudskosten. Als je hier een onderhoudscontract voor krijgt, heb je je leven lang plezier. In ieder geval wordt het esthetisch ontwerp nog aangepast, omdat de bomen niet voldoen aan de mogelijke windbelasting. Er moeten flink wat stalen kabels en frames tussen de balkons worden gemonteerd om het te stabiliseren. Ik vraag me af wat voor beton of andere constructie die architect in zijn hoofd heeft voor de balkons. En wat al een boom ziek wordt of dood gaat? Laten rotten, in stukjes zagen, laten vallen en komt er een nieuwe? Tevens wat is licht vervuild afvalwater? moet de bewoner continu rekening houden wat voor schoonmaakmiddel er gebruikt wordt op het aanrecht, in de toilet en in de badkamer?

 • Nico Schwering

  Heel fraai zo’n bos in de hoogte, maar ik vraag me ook af welke voorzieningen er zullen worden getroffen voor het onderhoud van het groen, en de veligheid van het onderhoudspersoneel. En natuurlijk ook de veiligheid van toevallige passanten op het maaiveld. Wat als er een boom op hoogte omwaait of een tak afbreekt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.