Ga naar hoofdinhoud

Hogere vergoeding voor pps-aanbestedingen

De Rijksgebouwendienst verhoogt bij nieuwe pps-projecten de ontwerpvergoeding voor deelnemende marktpartijen. Hiermee wil de Rijksgebouwendienst meer marktpartijen in staat stellen om aan deze nieuwe aanbestedingsvorm deel te nemen. In de oude regeling was er sprake van een vergoeding van € 50.000 tot € 150.000, bij de nieuwe regeling is er sprake van een vergoeding van € 700.000 tot € 1.000.000.

Aantrekkelijker
De Rijksgebouwendienst komt door de verhoging tegemoet aan marktpartijen die relatief hoge kosten moeten maken om deel te nemen aan een DBFMO (Design, Build, Finance, Maintain, Operate)-aanbesteding. De Rijksgebouwendienst is constant bezig om transactiekosten voor deze vorm van aanbesteden te beperken, door bijvoorbeeld standaardisatie van de leidraden en het contract.

Het moet daardoor voor marktpartijen aantrekkelijker worden om mee te doen met deze aanbestedingen. Dit bevordert de concurrentie in deze markt. De hogere vergoeding wordt vanaf heden toegepast bij projecten die worden aangekondigd.

Intensieve evaluatie
In 2006 is de Rijksgebouwendienst begonnen met het uitkeren van een ontwerpvergoeding voor DBFMO-aanbestedingen. Deze regeling is toegepast bij de nieuwbouw voor de Belastingdienst en IB-groep te Groningen, voor de Belastingdienst in Doetinchem en bij het detentiecentrum in Rotterdam. Deze projecten zijn intensief geëvalueerd, waarbij ook met de deelnemende marktpartijen is gesproken.

De leerpunten uit deze evaluaties zijn meegenomen in de nieuwe aanbestedingen en hebben ook een plaats gekregen in de standaarddocumenten die de Rijksgebouwendienst gebruikt. Daarnaast is een belangrijk leerpunt uit de evaluaties dat de vergoeding voor de ontwerpkosten bij DBFMO-aanbestedingen te laag was. De ontwerpvergoeding is daarom dan ook verhoogd. Deze nieuwe regeling zal over twee jaar worden geëvalueerd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.