Ga naar hoofdinhoud

Hoogste draaideur ter wereld geplaatst

Het Solna Shopping Centre in Stockholm heeft de grootste draaideur ter wereld. Dat zegt Boon Edam, die een innovatieve vrijstaande draaideur met een hoogte van 10 meter plaatste, met opvallende lichteffecten in de kap. Jaarlijks zullen 7 miljoen bezoekers de deur gebruiken.

De kap bestaat uit een 2-verdiepingen glazen cilinder met binnencilinder en tussenvloer. In de binnenste cilinder bevinden zich platen met 500 glasvezelverlichtingspunten met aan de buitenring 8 grote ringen met kleurveranderende led-verlichting met speciale effecten.

Strengste milieuvereisten

Het Solna Centre werd in 1965 geopend en in het voorjaar van 2010 werd er begonnen met een grote renovatie om het gebouw te moderniseren en uit te breiden.  Een van de meest opvallende wijzigingen aan het gebouw betreft de hoofdingang. Het gerenoveerde gebouw vroeg om een innovatieve vrijstaande draaideur met een hoogte van 10 meter, met opvallende lichteffecten in de kap. Hiervoor werd de hulp ingeschakeld van Boon Edam, die het concept realiseerde.

Boon Edam baseerde het ontwerp van deze deur op het eigen Tournex-draaideurmodel. Deze draaideur met een hoge capaciteit kan de verwachte grote dagelijkse bezoekersaantallen bij het shopping centre verwerken. Het ‘altijd open, altijd gesloten’-principe van de deur zorgt er bovendien voor een vermindering van het energieverbruik voor verwarming en koeling van het centrum, waardoor aan de strengste milieuvereisten kan worden voldaan.

Het gerenoveerde centrum, dat door de eigenaar samen met de Britse architecten van DunnetCraven werd ontworpen, biedt onderdak aan 120 winkels en restaurants.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.