Ga naar hoofdinhoud

Houtconstructie van enorme spanten


Het WereldNatuurhuis in Apeldoorn is opgebouwd uit 25 enorme gebogen spanten, waar een vooroverhellende vliesgevel tegenaan is gezet. Het door RAU ontworpen huis, dat in juni officieel wordt geopend, wordt gebouwd door Aannemersbedrijf Draisma en krijgt diverse functies.

Zo komen er kantoren en facilitaire ruimtes voor het naastgelegen dierenpark Apenheul en zal het centrum voor milieueducatie zich er vestigen. De foyer en een ondergronds auditorium worden verhuurd voor presentaties.

Spanten
De 25 spanten van inlands larikshout zijn vanwege hun lengte (30 meter) en gebogen vorm in twee delen aangeleverd op de bouwplaats en met vingerlasverbindingen aan elkaar bevestigd (betrokken houtbouwer is De Groot Vroomshoop). De spanten staan op een betonnen funderingsvoet en worden ondersteund door deels betonnen en deels houten kolommen.

Gecertificeerd hout
Tussen de spanten zit een balkenlaag van vurenhout, waarop het dakbeschot is bevestigd. Hierover is een laag epdm aangebracht en daarop houten regels, die ook weer zijn ingeplakt. De afwerking bestaat uit latten van Platohout. Al het hout dat is toegepast in het WereldNatuurhuis is FSC– of PEFC-gecertificeerd. Kozijnen (houten dozen met zinken bekleding) steken aan deze zijde door de gevel.

Vliesgevel
De vliesgevel bestaat uit 52 losse houten kozijnen. Omdat deze gevel een aantal bochten maakt en bovendien 4 graden voorover helt, lopen de kozijnen naar boven of naar onder taps toe. In de kozijnen zit zonwerend glas. Voor extra beschutting zorgen – naast de omliggende bomen – aan de gevel gemonteerde lamellen van Platohout. Het WereldNatuurhuis wordt in april opgeleverd.

(Foto’s onder: Draisma)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.