Ga naar hoofdinhoud

Houten diagrid als gevelconstructie

Een houten diagrid in de gevel maakt een kantoor op de kop van IJburg tot een opvallend gebouw. Eén diagonaal van het diagrid is buiten het gevelvlak gelegd. De glazen ruiten zijn daardoor geen driehoeken, maar hebben een wiebertjesvorm gekregen. Dat verlaagde de kosten van zowel glas als gevel. Esthetisch pakte het ook goed uit want het vergrootte de dieptewerking in de gevel.

Het recent opgeleverde kantoor is ontworpen door BO6 architectenbureau en bnb architecten. Zij kregen van de gemeente Amsterdam de opdracht om een alzijdig icoon te ontwerpen, maar moesten dat binnen zeer korte tijd realiseren. Juist daardoor is het concept heel eenvoudig gehouden. Al was de materialisering dat niet.

Keuze voor hout
Dat het diagrid in hout zou worden uitgevoerd, stond niet vanaf het begin af aan vast. ‘We hebben verschillende materialen bekeken, waaronder beton en aluminium. In beton waren grote maten nodig voor het diagrid en zou de gevel te weinig transparant blijven. Met de leveranciers van aluminium kozijnen kwamen we er niet uit. Die bleven vasthouden aan onder- en bovendorpers, terwijl wij één zelfde profilering voor alle profielen wilden hebben.’

‘Ook aansluitingen onder 45 graden waren moeilijk in aluminium. Daarbij kwam nog dat de vier gevels allemaal iets verschillend zijn. De gevellengtes stonden namelijk precies vast en het lukte niet om dat in te vullen met gelijke delen, die elkaar op de hoeken dan precies goed ontmoeten. Dat hebben we opgelost door de hoeken van het diagrid per gevel minimaal te laten verschillen.’

Uiteindelijk bleef dan ook hout over. De architecten kwamen voor dit houtwerk terecht bij houtbouwer Timmerfabriek Gebrs. Bos uit Goudriaan, die weinig problemen voorzag en een goede prijs neerlegde. Deze timmerfabriek werd dan ook voorgeschreven in het bestek.

Als houtsoort is gekozen voor Jatoba (met FSC-keur). Dit is een houtsoort die weinig werking vertoont en die onbehandeld kan blijven.

Proefnummer
Meer over dit bijzondere kantoor is te lezen in Bouwwereld 6 van 21 mei 2010.

  • Wilt u deze Bouwwereld gratis ontvangen, vraag hem hier aan
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *