Ga naar hoofdinhoud

Houten kanaalplaten op dak sporthal

Sporthal met dak van houten kanaalplaten

Een nieuwe accommodatie op sportpark Zuilen heeft een licht hellend dak, ondersteund door houten vakwerkspanten. Het dakbeschot bestaat uit kanaalplaten van Lignatur omdat dit een licht materiaal is dat een grote overspanning kan maken. Het integreert tevens constructie, installatie en akoestiek.

10 meter

De hal is ontworpen op een stramien van 5 meter. Vanuit economische overwegingen zijn de houten vakwerkspanten uiteindelijk op 10 meter uit elkaar geplaatst. Alleen de middelste twee zijn op 5 meter van elkaar geplaatst omdat hiertussen ruimte is gemaakt voor een leidingzone en voor het ophangen van een zware optrekbare scheidingswand, waarmee de zaal in tweeën te delen is.

De overspanning van 10 meter tussen de houten vakwerkspanten is gemaakt met Lignatur. Dit zijn samengestelde houten platen met een constructieve structuur van een kanaalplaat. De platen zijn een meter breed, 240mm hoog en tellen vier kanalen.

Geluidabsorberende platen

Architect Erik Slangen kende dit product al langer. Voor een project dat uiteindelijk niet doorging, zocht hij een aantal jaren geleden een licht materiaal dat een grote overspanning kon maken. Hij kwam toen uit bij Lignatur. Voor de sporthal Zuilen was hout al het uitgangspunt voor het dak, maar was het lichte gewicht in combinatie met de grote overspanning ook een sterk punt. Daarbij heeft Lignatur ook een assortiment geluidabsorberende platen in verschillende patronen, waarvan meet- en rekengegevens aangetoond zijn. ‘Akoestiek en geluiddemping is voor een sporthal inmiddels een heel belangrijk aandachtspunt. Je moet het plafondoppervlak daar zo veel mogelijk voor gebruiken. Het wandoppervlak is te beperkt, terwijl de onderste meters daarvan ook nog eens bestand moeten zijn tegen de sportactiviteiten.’

Lees het hele verhaal in Bouwwereld 14. Vraag hier een gratis proefnummer aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.