Ga naar hoofdinhoud

Houten portalen op een rij

De constructie van het opleidingscentrum bestaat uit 26 houten portalen achter elkaar

Een reeks van 26 zware houten portalen dragen dak en gevels van een opleidingscentrum van Defensie in Vught. Binnen staat een eenlaagse inbouw van staal en beton.

Het 135 meter lange gebouw is ontworpen door architect Loes van Rijnsbergen van de Dienst Vastgoed Defensie, Directie Zuid. De portalen staan hoh 5,4 m en zijn ca 12 m hoog.

Ringdeuvels

De momentvaste verbindingen in de portalen zijn uitgevoerd met ringdeuvels door GLC houtconstructies Zuid. Dit zijn aluminium ringen, die volledig geautomatiseerd worden ingefreesd. De ringen lopen enigszins taps toe, zodat er nog wat tolerantie is. Door het midden van de verbinding komt een doorgaande bout die de delen tegen elkaar klemt.

Door meerdere ringdeuvels met elkaar te combineren ontstaat een verbinding die grote krachten kan opnemen. De ringen zijn van gegoten aluminium vanwege sterkte en corrosiebestendigheid.

De kolommen zijn ook aan de onderzijde momentvast bevestigd. Hiervoor is een stalen voet onder aan de kolom gemonteerd, middels ingelijmde draadeinden. Deze voetplaat is met bouten op de betonnen funderingsbalk bevestigd.

Gevelconstructie

De portalen zijn overigens allemaal verschillend. Dat komt doordat de oostgevel van het gebouw enigszins rond loopt. Aan de kopgevels bevinden zich de breedste delen, waardoor de gangzone hier fungeert als ontvangsthal. Het gebouw is in het midden dus het smalst. De kolom op deze plek in deze gevel staat bijna verticaal, om naar de kopgevels toe steeds verder uit te waaieren. In de westgevel is de scheefstand wel overal gelijk.

Meer over deze houtconstructie is te lezen in Bouwwereld 6 van 20 mei 2011. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

De houtconstructie staat constructief los van de eenlaagse inbouw
De houtconstructie staat constructief los van de eenlaagse inbouw

Foto’s: J.M. van Delft & Zn en GLC houtconstructies zuid bv

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.